2013-03-08 17:32:06• hírek • MTI

Román kísérlet ellentüntetés szervezésére

Egy közösségi portálon próbált vasárnapra a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel szembeni ellentüntetést szervezni egy csoport; felhívásától az ultranacionalista Noua Dreapta (Új Jobboldal) szervezet elhatárolódott, a hatóságok pedig közölték, nem engedélyeznek ellenrendezvényt.

A közösségi portálon közölt felhívásában az önmagát Románia föderalizálását ellenző csoportként meghatározó csoportosulás Marosvásárhely főterére, az Avram Iancu-szoborhoz hívta híveit vasárnap 16 órára. (A székely szabadság napja elnevezésű autonómiatüntetést 17 órára a postaréti Székely Vértanúk Emlékművéhez hívták össze a szervezői.) A világhálón szerveződő csoport arra biztatta híveit, hogy tegyék március 10-ét a román nacionalizmus újjászületésének a napjává, és a románok egymással összefogva utasítsák el a magyar autonómiatörekvéseket.

A csoport egy plakátot is közölt a világhálón, amelyen az ultranacionalista Noua Dreapta nevű szervezet jelképét használta. A plakát az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint nyomtatásban is több helyen megjelent Marosvásárhelyen. A Noua Dreapta Maros megyei szervezetének az elnöke, Marius Moldovan az Agerpresnek nyilatkozva elhatárolódott az ellentüntetéstől. Kijelentette, ellenzik az autonómiatüntetést, de nem tulajdonítanak neki jelentőséget.

A maszol.ro portál Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi rendőrség parancsnokát idézte, aki szerint senki nem kérvényezte ellentüntetés engedélyezését, de ha kérvényezné, akkor sem kapná meg ehhez az engedélyt. A rendőrségi vezető szerint ha spontán módon mégis ellentüntetés szerveződne, a csendőrség és a rendőrség gondoskodna arról, hogy az előre bejelentett rendezvényt háborítatlanul megtarthassák a szervezők.

Corneliu Grosu, Maros megye prefektusa is nyugalomra intette a marosvásárhelyi románokat. A Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, egyetlen román politikai vagy civil szervezet sem vállalt közösséget az ellentüntetés meghirdetőivel. Arra szólította fel a marosvásárhelyieket, hogy ne üljenek fel a közösségi portálokon és a röpcédulákon terjedő felhívásoknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: