2015-09-10 19:55:55• hírek • MTI

Román katonák gyakorlatoznak Magyarországon

Brave Warrior 2015 néven nagyszabású, magyar vezetésű, többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Magyarországon szeptember 14. és október 21. között - közölte az MTI érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a minisztériumot, hogy Dél-Morvaországból Szlovákián át Magyarországra indult csütörtök délelőtt annak az amerikai katonai konvojnak az előőrse, amely a hadgyakorlatra tart.

A HM válasza szerint a több országban zajló NATO-gyakorlatsorozat részeként összesen - de nem egy időben - hét nemzet több mint 1800 katonája gyakorlatozik Magyarországon. A szlovák, az ukrán, a szlovén, a román és a horvát résztvevők mellett legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeznek katonák, több mint ötszázan.

Az amerikai haderő az Operational Athlantic Resolve művelet keretében, más nemzetekkel közösen demonstrálja a NATO kollektív védelmi képességét, a szövetség erejét, bemutatja a NATO-tagállamok és -partnerországok törekvéseit az európai térség stabilitásának erősítésére.

A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a Brave Warrior 2015 látványos mozzanattal kezdődik: a gyakorlatra érkező amerikai erők, együttműködve a magyar katonákkal, vízi átkelést hajtanak végre magyar műszakiak által épített pontonhídon Győr-Bácsa térségében, a Mosoni Duna-ágon.

Ezzel egy időben a péri repülőtér területén az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei közös légideszant-művelet keretében C-17-es Globemaster szállítógépekből ugranak.

A Brave Warrior további mozzanatai, kiképzési eseményei és gyakorlatai a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, Várpalota térségében zajlanak majd hat héten keresztül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: