2014-04-17 09:43:20• hírek • MTI

Román katonák bűnösségét ismerték el a holokauszt kapcsán

Alexandru Florian
Alexandru Florian

A katonai ügyészség egy közelmúltban lezárt vizsgálata hetven év óta első ízben igazolta a román hadsereg egyes alakulatainak felelősségét a romániai holokausztban - jelentette be szerdán Alexandru Florian, a bukaresti székhelyű Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet igazgatója.

A Iasi megyei Popricani területén az intézet 2010-ben kezdte meg egy erdőben felfedezett közös sír feltárását, amely 1941-ben kivégzett zsidók holttesteit tartalmazza. A közös sírban, a 36 csontváz mellett a román hadsereg által használt, Medgyesen (Medias) és Kudzsiron (Cugir) gyártott lövedékeket és töltényhüvelyeket is találtak. Az esetet a román katonai ügyészség is kivizsgálta.

Az ügyet vádemelési javaslat nélkül zárták le, arra hivatkozva, hogy a felelősöket már korábban elítélték, de a vádhatóság által kiállított dokumentum első ízben ismeri el, hogy román katonák nemzetiségük miatt öltek meg civil zsidókat Romániában - mutatott rá az intézményvezető.

Hozzátette: ez azért is nagyon fontos, mert Romániában ma is elhangzanak olyan nyilvános kijelentések, amelyek tagadják, vagy bagatellizálják a romániai zsidók tragédiáját, vagy a román hatóságok felelősségét.

Az Evenimentul Zilei című lap a közös sír feltárása idején, 2010 novemberében azt közölte: az áldozatok között gyerekek is voltak, akácsak az 1945-ben, a Jászvásár (Iasi) melletti Stanca Roznovanunál feltárt másik három közös sírban, ahol 38 gyermek holtteste került elő a több mint 300 kivégzett zsidó földi maradványai között.

A lap felidézte, hogy az 1941 nyarán végrehajtott, csaknem 15 ezer áldozatot követelő jászvásári zsidóellenes pogromért a román hadsereg hatodik vadászezredének több tisztjét ítélték el népirtásért 1948-ban, akiknek feltehetően a popricani-i vérengzéshez is közük volt.

A román állam a kétezres évek elején ismerte el először a Ion Antonescu vezette kormány felelősségét a több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidó megölésében az 1941-44-es időszakban. A román kormány kezdeményezésére 2005-ben megalakult az Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet, október kilencedike, a bukovinai deportálások kezdetének napja pedig 2004 óta a holokauszt romániai emléknapja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: