2010-05-05 11:07:53• hírek • MTI

Román irodalmi kitüntetést kapott

A legmagasabb román irodalmi kitüntetést, az Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandort adományozta Traian Basescu államfő Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar írónak 60. születésnapja alkalmából.

Anamaria Pop, Esterházy román fordítója az MTI-nek elmondta: a Román Közlöny legutolsó számában jelent meg, hogy Esterházy Péternek a kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát ítélte oda a román államfő - az indoklás szerint - Európa egyik legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert, sok nyelvre lefordított irodalmi munkásságáért, a közép- és kelet-európai térség problémáinak irodalmi szintű feldolgozásáért.

A fordító közlése szerint Esterházy Péter június elején veszi át az érdemrendet a bukaresti könyvfesztivál idején. Esterházynak eddig nyolc könyve jelent meg román nyelven: A szív segédigéi, az Egy nő, a Kis magyar pornográfia, a Harmonia caelestis, a Javított kiadás, a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása, valamint két dráma - a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok és a Harminchárom változat Haydn-koponyára - egy kötetben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: