2011-10-09 16:16:56• hírek • Póti Orsolya

Román és magyar siker a "Ruha István" Hegedűversenyen

Október 7-én, péntek este szimpóziummal vette kezdetét az a hegedűverseny, amely az egyik legnagyobb 20. századi magyar hegedűművész, Ruha István nevét viseli. A versenyre jelentkező fiatalok szombaton mérték össze tehetségüket, vasárnap pedig átadták a díjakat a legjobban teljesítő hegedűművészeknek.

A Szatmárnémeti "Dinu Lipatti" Filharmónia immár harmadik alkalommal szervezte meg a "Ruha István" Hegedűversenyt Fiatal Tehetségek Számára. Az idei versenyre mintegy húszan jelentkeztek, és tizenhat tehetséges fiatal vett részt az október 8-án sor kerülő elődöntőben, majd a legjobbak bekerültek a középdöntőbe, illetve a döntőbe.

Nem csak országunkból, hanem a Moldovai Köztársaságból, Magyarországról és Dél-Koreából is jelentkeztek felkészült és tehetséges fiatalok, így nem volt könnyű dolga a zsűrinek. A szervezők a zsűribe idén olyan neves professzorokat hívtak meg, mint a bukaresti Daniel Podlovski hegedűművész és hegedűtanár, a törökországi Dusen Kaseinov, Grigore Constantinescu, a Romániai Zeneszerzők és Zenekritikusok Egyesületének elnöke, Sárosi György, magyarországi főiskolai docens, valamint Mihaela Tomescu bukaresti tanárnő. Az zsűri elnöke, pedig mint minden évben most is Fátyol Rudolf szatmári hegedűművész volt.

A díjátadó gálára október 8-án, vasárnap délelőtt került sor. Ebben az évben két díjat - első és harmadik díjat - osztottak ki a versenyzők között. A verseny győztese a brassói Valentin Serbanescu volt, a harmadik díj pedig a Magyarországról érkező zenészt, Gyenge Tibort illette. Gyenge Tibort emellett kitüntették Bartók-díjjal is, hiszen remekül adta elő Bartók Román népi táncok művét, mely hat táncból épül fel.

A "Ruha István" Hegedűverseny a két díjazott előadásával zárult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: