2010-02-09 16:58:43• hírek • MTI

Román autók magyar rendszámmal

Jelentősen megszaporodtak Szatmár megyében a magyarországi rendszámú személygépkocsik, amit a rendőrségen a megnövekedett bejegyzési illetékkel magyaráznak - írja a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.

A romániai törvények szerint az országba bevitt autót három hónapon belül át kellene íratni az új tulajdonos nevére, de a jogi hiátusok miatt a rendelet kijátszható. Például a három hónapos türelmi időszak újra kezdődik, ha a tulajdonos néhány percre külföldre megy járművével.

A Krónika szerint Romániában olasz, spanyol, portugál, német és osztrák gépkocsikat is használnak az autósok, akik külföldi munkájuk végeztével hazatelepülésükkor nem íratják át a járműveket.

A megvásárolt autót az Európai Unió bármelyik országában használhatja az új tulajdonos, csupán a korábbi gazdától kell egy közjegyző által hitelesített meghatalmazást szereznie. Mivel a Szatmár megyei kereskedők egyre kevesebb használt autót szereznek be Nyugat-Európából, a gépkocsi-tulajdonosok közül egyre többen kifizetődőbbnek találják, ha a romániainál olcsóbb magyarországi árut részesítik előnyben.

Akik a magyar rendszám mellett maradnak, azok szerint a Magyarországon bejegyzett autók fenntartása olcsóbb, mint Romániában bejegyeztetni és kifizetni a regisztrációs adót. Autótípustól függően a magyar rendszámú kocsikat vezető romániaiak ezzel akár több mint ezer eurót is megspórolhatnak. Egy Magyarországon bejegyzett autó illetéke ugyanis csupán töredéke a romániai regisztrációs illetéknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: