2011-10-06 09:19:39• hírek • MTI

Román állampolgárok járhatnak sugárkezelésre Debrecenbe

Romániai szakemberek onkológiai továbbképzésre, daganatos betegek pedig ingyenes kezelésre járhatnak 2012 decemberéig a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumába (DEOEC) egy közös uniós projektnek köszönhetően.

A DEOEC Sugárterápia Tanszéke és a Nagyváradi Orvostudományi Egyetem onkológiai osztálya közösen jegyzi azt a kétmillió eurós pályázatot, amelynek keretében jelentősen javulhat a daganatos betegek ellátása, elsősorban a romániai Bihar megyében - közölte a DEOEC az MTI-vel.

A projekt során a nagyváradi orvosok, fizikusok, orvostanhallgatók és asszisztensek modern sugárterápiás képzésen vehetnek részt. Az oktatási anyagot mind audiovizuális formában, mind pedig az egyes szakterületek számára készített jegyzetek, valamint a betegeknek készített kiadványok formájában biztosítja a centrum. A betegek beutalása a helyi szakorvos csoport döntése alapján történik majd, a kezelés tervezése, előkészítése, ellenőrzése és a frakcionált külső besugárzás a Debreceni Sugárterápia Tanszéken valósul meg.

A kolozsvári Krónika című napilap értesülései szerint mintegy 1200 román állampolgár élhet az ingyenes debreceni kezeléssel - írta a lap. Információik szerint 2012 decemberét követően Nagyváradon is üzembe helyeznek egy korszerű lineáris részecskegyorsítót, amellyel a mostaninál sokkal hatékonyabb, célzott kezelést kaphatnak a tervezett onkológiai központot látogató daganatos betegek. Az eljárás segítségével kezdeti stádiumban akár 20-30 százalékkal is nőhet a gyógyulás esélye - írták.

A debreceni onkológia orvosai munkaidejükön túl külön idősávot biztosítanak a Romániából érkező betegeknek, akik az Egészségért Alapítvány szervezésében csoportosan juthatnak el a kezelésekre - idézte a kolozsvári Krónika Földes Béla alapítványi elnököt, aki azt is bejelentette: nyolcvan, a nagyváradi kórház kimutatásában szereplő beteg kezelése már elkezdődött Debrecenben.

Szabó Edina, a nagyváradi megyei kórház radiológiai osztályának vezetője a lapnak elmondta: minden rákbeteg kezelési módjáról egyénenként, a kórház onkológiai bizottsága dönt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: