2015-08-27 19:15:30• hírek • MTI/APA/Reuters

Román állampolgárnak is köze van a halott menekültekkel teli autóhoz

Számos menekült holttestére bukkantak egy csempészjárműben az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában csütörtökön - közölte a burgenlandi tartományi rendőrparancsnokság. Az osztrák hatóságok délutáni közlése szerint legalább húsz menekült fulladhatott meg az autópályán sorsára hagyott, magyar rendszámú teherautóban, de a halottak száma elérheti akár az ötvenet is.

Az APA osztrák hírügynökség úgy értesült, hogy a Pándorfalu (Parndorf) közelében veszteglő, zárt kocsiszekrényű teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant rá csütörtök délelőtt. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet. A jármű magyar rendszámmal rendelkezik, amit egy román állampolgár váltott ki Kecskeméten. A minden valószínűség szerint illegális bevándorlók holttestét rejtő járművet vélhetően szlovák cégtől vásárolták.

A kismartoni (eisenstadti) államügyészség felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. A helyi hatóságok szerint a jármű vezetőjének egyelőre semmi nyoma sincs. Feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik - jelentette az osztrák hírügynökség.

Délutáni hírek szerint a korábban hűtőkamionként használt, az autópálya egyik leállósávjában veszteglő járművet rendőrautók kíséretében elvontatták a Bécstől mintegy negyven kilométerre lévő helyszínről. Azt nem közölték, hogy hová vontatták a járművet, a hatóságok csupán annyit mondtak, hogy megfelelő helyszínt keresnek. Megerősítették, hogy a halottak azonosítása egyelőre nem kezdődött meg, ahhoz csak a célállomáson kezdenek hozzá. Egyes hírek szerint a célállomás egy közeli hangár volt.

A kismartoni hatósági csoport vezetője, Johann Fuchs közölte, hogy legalább húsz menekült fulladhatott meg, továbbá, hogy az állampolgárságukra, korukra, valamint a halál lehetséges okára vonatkozó adatokat később hozzák nyilvánosságra. Az ezzel kapcsolatos munkálatokban törvényszéki orvosok is részt vesznek. Fuchs nem tudta megmondani, hogy mindez meddig tart, ez - mint hozzátette - nem is becsülhető meg. "Hasonló esettel ugyanis még nem találkoztunk" - fogalmazott a hatósági vezető.

Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok sajtóértekezletén további részletekkel szolgált. Szavai szerint a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. A holttestek állapota arra utal, hogy akár már napokkal korábban meghalhattak. Doskozil kijelentette: a tragédia nyilvánosságra kerülése után több osztrák tartományban felerősödtek a határellenőrzést követelő hangok. Gerald Tatzgern ezredes, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) emberkereskedelem és -csempészet ellen küzdő központi egységének vezetője azt mondta, hogy napokig eltarthatnak a helyszínelési munkálatok.

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - írta az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfő-helyettes, pénzügyminiszter.

"Ez a tragédia mindnyájunkat érint" - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. A miniszter a nemzetközi vonatok és a magyar-osztrák határvidék osztrák oldalának fokozottabb ellenőrzését ígérte. "Az is fontos számunkra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megtörténjenek a törvényi változtatások az embercsempészek elleni hatékonyabb küzdelem jegyében" - mondta. A tárcavezető hangsúlyozta, fontos, hogy ne csak Ausztria, hanem a másik 27 EU-tagállam is keményen lépjen fel az embercsempészek ellen. Azt javasolta, hogy mihelyt lehetséges EU-kirendeltségeket állítsanak fel, ahol a menekültek azonnali védelmet élveznek.

A tragédiára azonnal reagáltak a Bécsben rendezett Nyugat-Balkán konferencián részt vevő külföldi vezetők is. Mindenkit megrázott a katasztrófa híre - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. "A történtek arra intenek bennünket, hogy a bevándorlás ügyét mielőbb rendeznünk kell és megoldást kell találnunk, mégpedig európai szellemben" - tette hozzá a kancellár, hangsúlyozva ezzel kapcsolatban a szolidaritás szellemének szükségességét.



Merkel figyelmeztetett arra, hogy a menekültpolitika területén az Európai Unió tagállamai nem dolgozhatnak egymás ellen. "Szilárd meggyőződésem, hogy Európa - gazdag kontinensként - képes a probléma megoldására" - jelentette ki.

Angela Merkelhez hasonlóan nyilatkozott az osztrák kancellár is. Werner Faymann hangsúlyozta: a tragikus eset ismét bizonyítja, hogy az emberéletek megmentése érdekében mennyire szükséges a bűnözés, illetve az embercsempészet elleni harc.

Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy leszámoljanak az embercsempészekkel - jelentette ki Faymann, hangsúlyozva a külső határok biztonságosabb védelmének, valamint a menekültek Európán belüli méltányos elosztásának szükségességét is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: