2016-12-06 12:20:49• hírek • MTI

Roman Polanskit mégsem adják ki az Egyesült Államoknak

A lengyel legfelsőbb bíróság kedden megerősítette azt a korábbi ítéletet, amely szerint Lengyelország nem adja ki Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőt az Egyesült Államoknak, ahol évtizedek óta körözik egy kiskorú megerőszakolása miatt.

A döntést azzal indokolták, hogy a kiadatás "jogilag megengedhetetlen", az ezt megtagadó bíróság pedig "nem követett el semmiféle kirívó jogi hibát". A varsói székhelyű legfelsőbb bíróság a krakkói bíróság tavaly októberben hozott döntését erősítette meg, miután az ellen májusban a lengyel főügyészség fellebbezett.

Polanski ellen az Egyesült Államokban 1977 óta van érvényben elfogatóparancs. A Los Angeles-i ügyészség 2015 januárjában fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott.

A krakkói bíróság tavaly októberben felidézte, hogy Polanski annak idején vádalkut kötött egy amerikai bírósággal, melynek alapján bűnösnek vallotta magát egy akkor kiskorú lány megerőszakolásában és 42 napos börtönbüntetését is letöltötte.
A lengyel sajtókommentárok rámutatnak: a filmrendező ezzel eleget tett a megállapodásnak, de szabadlábra helyezése után, a bírósági ítélet előtt elhagyta az Egyesült Államokat, mert attól tartott, hogy a bíró nem tartja be a vádalkut.

A krakkói bírósági ítélete után a lengyel főügyészség tavaly novemberben azt közölte: nem nyújt be fellebbezést. Az abban a hónapban hivatalba lépett konzervatív kormány igazságügy-minisztere, Zbigniew Ziobro - aki egyben főügyész is - ugyanakkor májusban mégis fellebbezett.

A lépést a főügyészség azzal indokolta, hogy a krakkói bíróság megsértette a kiadatásokról szóló lengyel-amerikai egyezményt, egyoldalúan értékelte ki a bizonyítékokat és "hibásan úgy ítélte meg, hogy a vádlott kiadatásának az az akadálya, hogy a neki tulajdonított bűntettek Lengyelországban elévültek volna, hiszen az Egyesült Államokban ezek nem évültek el".
Ziobro úgy értékelte nyilatkozataiban: Polanskit nem lehet felmenteni csak azért, mert közismert.

Polanski egyik lengyel ügyvédje, Jan Olszewski a tárgyalások során többek között azzal érvelt, hogy maga az áldozat megbocsátott a filmrendezőnek és évek óta az ügy megsemmisítését kéri. A rendező mozgását az Interpol 188 országban érvényes körözése korlátozza, mivel azonban csak Lengyelországban, Franciaországban és Svájcban tartózkodik, eddig elkerülte a kiadatást.

A szülőhazájában is népszerű filmrendező Franciaországban él, de Krakkóban is van lakása. Legújabb két filmjét Franciaországban forgatja, bár eredetileg Varsóban is tervezett felvételeket. Tervein éppen a kedden elutasított fellebbezés miatt módosított.

A legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat - melyet az  amerikai elfogatóparancs miatt nem vett át személyesen - 2002-ben nyerte el A zongorista című filmjéért. A díjra korábban kétszer is jelölték, először a Kínai negyed (1974), majd a Tess című alkotásáért (1979). Lengyelországban legutóbb májusban tüntették ki, a Lengyel Filmalkotók Társasága díját kapta, melyet a lengyel filmművészet jó hírnevének külföldi terjesztéséért ítélnek oda.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: