2010-05-14 16:05:27• hírek • Szatmar.ro

Romák találkoztak

A szatmári romák képviselői találkoztak pénteken a Prefektusi Hivatal kistermében. A találkozón jelen volt a Covaci Gheorghe, a prefektúra romügyi tanácsadója, a Szatmár megyei romák képviselői, a belügyminisztérium küldöttei, valamint Torja Ionel, a Lakosságnyilvántartó Hivatal vezetője. A belügyminisztérium részéről Roman Cristina felügyelő tájékoztatta a kisebbség képviselőit a bukaresti Rendőr-akadémia, illetve a campinai és kolozsvári rendőrképző felvételiéről.

A felügyelő hangsúlyozta, hogy az említett intézményekbe külön helyek is fenn vannak tartva a cigány származású fiatalok számára. Az akadémiára 10, a campinai képzőre 20, a kolozsvári iskolába pedig 5 roma származásúak számára tartanak fenn helyet. A beiratkozási határidő az akadémiára május 31-e, míg az iskolákba június 30. Az érdeklődők Szatmárnémetiben az Eötvös (Cuza Voda) utca 5/A szám alatt jelentkezhetnek személyesen 8 és 16 óra között. A beiratkozást orvosi vizsgálat követi, amelynek költsége 69, míg a felvételi költsége 200 lej. Az összes többi szolgáltatás (pl. szállás, oktatás) ingyenes.

A találkozó második felében a roma kisebbséget érintő gondok kerültek terítékre: a gyerekek iskolázatlansága, mely a pénzhiánynak tudható be, az analfabetizmus, illetve a cigány származásúak munkanélkülisége, megkülönböztetése.
Több felszólaló szóvá tette, hogy számos településen nem rendelkeznek árammal az említett kisebbséghez tartozóak, annak ellenére, hogy rengeteg ígéretet kaptak már ennek megoldására.
Az iskolázottság fontosságára hívta fel a figyelmet Simona Sandulescu felügyelő, aki elmondta, rengeteget látogatja az iskolákat és meg van győződve arról, hogy nem létezik megkülönböztetés a gyerekek között.

A romák képviselői válaszul elmondták, hogy sajnos számos esetről tudnak, amelyek ennek ellenkezőjéről tanúskodnak, ugyanakkor hangsúlyozták a mediátor szükségességét. Mint elmondták, az iskolákban a kisebbségi gyerekekkel nem foglalkoznak kellőképpen. A gyakran otthonról már eleve hátrányosan induló tanuló analfabéta szüleiktől nem várhatnak segítséget, így ők is analfabétákká válhatnak. Ezért lenne szükség a megyénkben dolgozó eddigi 9 mediátor helyett még többre, akik órák után kellően foglalkozni tudnának a nehézkesebben haladó diákokkal.


A belügy képviselőivel is találkoztak a roma képviselők
A belügy képviselőivel is találkoztak a roma képviselők


Több küldött szóvá tette a romák nehéz életkörülményeit, a munkanélküliség problémáját, amely azonban nem csak e kisebbséget érinti, hiszen Románia egész gazdasága válságban van. Covaci Gheorghe fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy várhatóan megszűnik az egy személy által többféle segélyben való részesülés, ezért kérte a képviselőket, hogy időben tájékoztassák erről az érintetteket. A résztvevők több olyan esetet is felsoroltak, amikor a helyi polgármester döntésén múlt, hogy a roma kisebbség integrálódására kiírt projekt megbukott. Tasnád és Erdőd polgármesterét nevezték meg, mint a projektekhez nem pozitívan viszonyuló vezetők.

Torja Ionel felhívta a romák vezetőinek fontosságát a személyi igazolvány meglétének fontosságára. Mint elmondta, a Lakossági Nyilvántartó Hivatal többször is szervezett akciókat, amelyeknek során az ellenőrzött, személyi igazolvánnyal nem rendelkező romák számára igazolványokat állítottak ki. Mint elmondta 3-4 évvel ezelőtt az újszülöttek közül évi 30-40 gyermekkel távoztak úgy a szülészetről, hogy nem készítettek keresztlevelet. A kórházakkal együttműködve bevezették, hogy a hivatalos iratok hiányában nem hagyhatják el az anyák csecsemőjükkel a kórház épületét.

Ezzel megelőzik azt, hogy ezen gyerekek személyi igazolvány nélkül érjék meg a 14, majd 18 életévet és a későbbiekben csak öt intézmény bevonásával, bonyolult eljárással szerezhessék meg a személyi igazolványt.
Torja elmondta, a kórházban bevezetett intézkedésüknek köszönhetően az említett 30-40 gyermek helyett már csak 2-3 gyermek marad hivatalos papírok nélkül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: