2012-02-03 09:06:06• hírek • MTI

Rómában a hóra készülve bezárták az iskolákat

Elsősorban a vasúti közlekedésben okozott jelentős fennakadást az Olaszországba is megérkezett rendkívüli hideg, amely miatt Rómában két napra felfüggesztették az iskolai tanítást.

Huszonhét év óta nem volt ekkora hideg Olaszországban. A majdnem az egész félszigetet sújtó havazás és fagy elsősorban a vasúti közlekedést bénította meg. Piemont tartomány az utasok kártérítését követeli az olasz vasutaktól a havazásban leállt több mint kétszáz járat miatt. Liguriában és Emilia Romagna tartományban szintén a hó, a dél-olaszországi Campaniában a zuhogó eső miatt késtek a vonatok.    

A rossz idő kritikus helyzetet teremtett a hóvihar sújtotta Genova környékén és a hó borította Emilia Romagna tartományban. Trieszt városában a heves bóra szél nehezítette a közlekedést. Bolognában több órára leállt a repülőtér forgalma.     A polgári védelem teljes készültségbe lépett, miután a meteorológiai előrejelzések a hétvégére a hőmérséklet további csökkenését jósolták.

Lombardiában, Milánó környékén pénteken mínusz 4-12 fok körüli hőmérsékletet várnak, mínusz tíz fokot Rómában is. A milánói városháza közleménye szerint a polgári védelem és a köztisztasági hivatal két napja szünet nélkül takarítja az utcákat 281 járművel és 686 hólapátolóval.

A Rómában várt rendkívüli hideg és a havazás miatt Gianni Alemanno főpolgármester péntek-szombatra elrendelte az iskolák zárva tartását a bölcsődéktől az egyetemig. A szülők tiltakozására az oktatási intézményeket mégis nyitva tartják, az oktatást azonban nem biztosítják. Alemanno emlékeztetett, hogy a havazáshoz kevéssé szokott Rómában pár pehely hó is közlekedési káoszt okozhat. A hivatalok, templomok, metróállomások bejáratánál megkezdték a sószórást. Az éjszakát az utcákon töltő hatezer római hajléktalan számára megnyitották a metróállomásokat, és takarókat osztottak ki.

Az iskolákat hétfőig bezárták Pescarában és Pratóban is, Parmában a temetőket zárták le a havazás miatt. Az olasz labdarúgó bajnokság első osztálya hétvégi fordulójának esti mérkőzéseit délutánra tették át. Jó idő csak a szicíliai Palermóban volt, napsütéssel és 16 fokkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: