2008-07-28 09:01:15• hírek • Csenteri Judit

Roma gyerekek az oktatásban

Egy projektnek köszönhetően több, mint 2.300 roma gyerek iratkozott be az iskolába.

A 2006 és 2008 között lezajlott „A minőség és egyenlőség szükségessége a nevelésben" című projekt eredményeként 2 ezer roma gyerek lett beíratva az idén az ország különböző líceumaiba, 236 gyerek az egyetemekre, s másik 500 gyerek esetében segítséget nyújtottak ahhoz, hogy azok az első osztályba beiratkozhassanak.

A projekt 2008 júniusában ért véget és lefolyásának két éve alatt az azon dolgozók megpróbáltak minél több roma gyereket „bevezetni" a nevelés rendszerébe, de mindemellett igyekeztek az előítéleteken és rasszista nézeteken is hosszú távú változásokat eredményezni.

A projekt az ország 19 megyéjében zajlott, ahol tanácsadói irodák voltak létesítve a roma szülők és fiatalok számára. Így a két év leforgása alatt több, mint 10 ezer szülőnek és fiatalnak adtak tanácsot az irodák vezetői.

Továbbá összesen 21 olyan óvoda lett létrehozva, ahol azokat a roma gyerekeket készítették fel az első osztályra, akik azelőtt még semmilyen iskola előtti intézethez nem tartoztak. Itt a gyerekek megtanulhatták, hogyan kell egy csoportba beilleszkedni, hogyan kell a padban ülni, illetve hogyan kell egy ceruzát megfogni. Azok a fiatalok pedig, akik a gimnázium elvégzése után a líceumba is beiratkoztak, különböző táborokban és interkulturális műhelyekben vehettek részt.

Cs. J.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: