2010-02-26 12:52:15• hírek • Kótai Levente

Roma Mixt - felzárkóztatási program

Azonos nemzetiségűek bevonását alkalmazza a romák problémáinak megoldásába a kormány által támogatott program.

Szatmár megye sikeresen pályázott abban az EU-s pénzekből finanszírozott kormányprogramban, melynek alapelve az, hogy a megcélzott közösségek megszólítása egy-egy, településenként alkalmazott roma személy által történjen.

Megyénkben jelenleg hat ilyen személy teljesít kötelezettséget a maga településén. Ezek Avasfelsőfalu, Turc, Szaniszló, Ákos, Szatmárnémeti, és Mikola. A január 14-től alkalmazásban lévő csapat bérét a megnyert pályázatból finanszírozzák, az alkalmazottak pedig a megyei tanáccsal állnak szerződéses viszonyban. Napi munkájukat a helyi önkormányzat keretei között végzik, és a polgármester irányítása alatt dolgoznak. A munkába álló fiatalok felsőfokú vagy középiskolai végzettséggel rendelkeznek.

Pénteken tizenegy órakor a Prefektúra szervezésében a hat roma szakértő a megye több intézményének vezetőjével találkozott. Jelezték, hogy a polgármesteri hivatalokkal vannak kisebb nézeteltérések a munkaköri leírásokat illetően, ugyanis a romafelelősöket jelenleg adminisztratív feladatok ellátására szeretnék használni. Ez ellenkezik a programban előirányzottakkal, hiszen az több helyszíni munkát ír elő. Covaci Gheorghe, a Prefektúra ezen program lebonyolításával megbízott alkalmazottja ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog az érintett polgármesterekkel.

A jelenlevők a romák legjellemzőbb problémájának tartották, hogy nem rendelkeznek igazoló iratokkal. Torja Ioan, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Lakossági Nyilvántartó irodájának vezetője elmondta, hogy már több akciót is szervezetek, melyek keretében a romák anélkül igényelhettek személyit, hogy ki kellet volna fizetniük az ez irányú mulasztásukért járó büntetést. Az új program elindításától a közigazgatási intézmények a romák helyzetének valós javulását várják.


Az új roma alkalmazottak megosztják tapasztalataikat
Az új roma alkalmazottak megosztják tapasztalataikat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: