2011-05-23 14:26:43• hírek • Szatmar.ro

Rekordszámú veszett róka okoz gondot

Az utóbbi egy-két évben ugrásszerűen megnőtt a veszett rókák száma Szatmár megyében, ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság oltási akcióba kezdett az elmúlt héten. Ennek az első, légi szakaszát már elvégezték, a második etapra pedig a hét elején kerül sor.

Az elmúlt héten az Igazgatóság munkatársai repülőgépekről dobálták le azokat a csalikat, amelyek a vakcinát tartalmazzák. Ezek a kapszulák húspasztába vannak belegyúrva és ezt eszik meg a rókák, árulta el a Szatmár.ro kérdéseire válaszolva Felix Ardelean, az Igazgatóság munkatársa.

A szakember elmagyarázta, hogy négyzetkilométerenként 20 csalit dobtak ki a repülőgépekből, ám ezt csak a lakott területektől távol eső zónákban, erdőkben tették. A városok, falvak közelében az Igazgatóság szakemberei helyezik majd el a vakcinát tartalmazó csalikat a rókalyukak közelében. A rókalyukakról a vadászszövetségek szolgáltattak térképet.

„Az utolsó, ehhez hasonlító oltási akcióra valamikor a 2000-es évek elején került sor, az azóta eltelt nagyságrendileg egy évtized után pedig megnőtt a veszett rókák és az általuk okozott problémák száma, ezért van most szükség erre az akcióra", magyarázta Felix Ardelean.


Oltási akció a veszett rókák ellen
Oltási akció a veszett rókák ellen


Az oltási akciót követő 14 napban tilos lesz a legeltetés a megye több területén, illetve a kutyákkal rendelkező gazdikat is arra kérik, hogy ha mindenképpen sétálni viszik ebeiket, akkor azt pórázon tegyék meg. „Az oltóanyag semmilyen egészségügyi károsodást nem okoz a háziállatoknak, a tiltás az akció hatékonyságát segíti elő. Gyakorlatilag azért van rá szükség, hogy a csalikat tényleg a rókák egyék meg, és ne a háziállatok", mondta Ardelean.

Akitől azt is megtudtuk, hogy Szatmár megye róka populációja jelenleg 1700 egyed körül mozog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: