2018-06-26 21:21:43• hírek • MTI

Rojo a 86. percben lőtte a tizenhat közé Argentínát

Unalomba fulladt a dán-francia találkozó, az ausztrálok legyőzésével búcsúzott Peru. Változatos meccsen győzte le Izlandot az eddig százszázalékos Horvátország, míg Nigéria a kiesés szélére sodorta Argentínát, de a végén mégis az esélyesebb csapat jutott tovább.

 

Marcos Rojo hajrában szerzett góljával a legutóbb ezüstérmes argentin válogatott 2-1-re legyőzte Nigéria csapatát kedden, ezzel nyolcaddöntőbe jutott a labdarúgó-világbajnokság D csoportjából.

 

A dél-amerikaiak lényegesen lendületesebb, agresszívebb játékkal indítottak, mint a korábbi két csoportmeccsükön, pedig a torna legidősebb átlagéletkorú (30 éves és 190 napos) kezdőcsapatát küldték a pályára. Nigéria fegyelmezetten, zártan védekezett a saját térfelén, de így is csak a 14. percig úszta meg kapott gól nélkül. Messi találata után kinyíltak egy kicsit az afrikaiak, így a mezőnyfölényben játszó argentinok előtt több terület, ezzel együtt több lehetőség is adódott, de nem tudták növelni az előnyüket. Higuaín ziccerét védte a kapus, a kiugró Di Maríát buktatták, az utóbbi kapcsán megítélt szabadrúgásból pedig Messi a kapufát találta el.
    

Az ötszörös aranylabdás Messi - aki az oroszországi vb századik találatát jegyezte - legutóbb 662 perce szerzett gólt vb-n, akkor a 2014-es torna csoportkörében szintén Nigéria ellen volt eredményes.

 

FIFA World Cup

FIFA World Cup, Zürich, Switzerland. 44M likes. The Official Facebook Page of the 2018 FIFA World Cup Russia www.fifa.com/worldcup

A második felvonás nigériai egyenlítéssel kezdődött, az első félidőben is látványos hibákat vétő Mascherano hozott össze egy büntetőt az ellenfélnek. A folytatásban egy ideig kevés lehetőség adódott, a sok hibával tarkított játék a két tizenhatos között zajlott. A hajrára az argentin gárda beszorította ellenfelét, de helyzeteit sorra elpuskázta, miként az ígéretes kontrákat vezető nigériai csapat sem tudta gólra váltani lehetőségeit. A végjátékban  Rojo lett a főszereplő, aki előbb majdnem összehozott egy büntetőt az ellenfélnek - fejjel nem tudott felszabadítani, a labda a kezére esett, de a török játékvezető a videobírót követően sem látta szabálytalannak az esetet -, majd újra vezetéshez juttatta csapatát. Utóbbi találat továbbjutást ért, így nem esett meg az a csúfság a kétszeres vb-aranyérmes, legutóbb döntős argentin együttessel, hogy a csoportkört követően búcsúzzon. Erre legutóbb 2002-ben volt példa.

 

A csoport másik meccsén a  már továbbjutott horvátok tartalékos felállásban vágtak neki az Izland elleni mérkőzésnek, az előző találkozó - a négy éve ezüstérmes argentinok felett aratott 3-0-s siker - kezdőjéhez képest kilenc változás történt. Csupán Modric és Perisic volt ott a kezdő sípszónál a szigetországiak ellen, akiknek három pontra volt szükségük a nyolcaddöntőhöz a másik találkozó számukra kedvező végkimenetele mellett.
    

A horvátok jelentős, ám meddő fölényével indult az összecsapás, fél óra elteltével több mint 70 százalékban volt náluk a labda, ám kapura nem törtek. Az első félidő utolsó negyedórájában viszont az izlandiak komoly nyomást gyakoroltak az ellenfél kapujára, több veszélyes helyzet is kialakult a horvát tizenhatoson belül.
    

FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with KSÍ - Knattspyrnusamband Íslands and Hrvatski nogometni savez in Rostov-on-Don.

 

A fordulást követően vezetést szerzett a horvát együttes, de emellett mindkét fél a keresztlécet találta el egy ízben, s a kapusokat is foglalkoztatták a csapatok. A játékrész első húsz perce után újra állandósult a horvát fölény, ám büntetőből egyenlítettek az izlandiak Gylfi Sigurdsson révén, aki Nigéria ellen elhibázott egy tizenegyest. A folytatásban is támadtak a lelkes, ám egyre fáradtabb izlandiak, ám a végén a horvátok megszerezték a győztes gólt, s szertefoszlatták a továbbjutásról szőtt halvány izlandi álmokat.

 

 

A francia és a dán válogatott az oroszországi labdarúgó-világbajnokság első gól nélküli döntetlenjét játszotta kedden, ezzel utóbbi továbbjutott, előbbi pedig csoportelsőségét biztosította be a C jelű négyesben.

 

A mérkőzés előtt már továbbjutott francia csapat szövetségi kapitánya, Didier Deschamps hat helyen változtatott együttesén az előző, Peru elleni összecsapáshoz képest.
    

Az első félidő a világbajnokság talán eddigi leggyengébb játékrészét hozta: egy Eriksen helyzetet leszámítva szinte semmi nem történt. A franciák birtokolták többet a labdát, de a hat mérkőzés óta veretlen dánok zárt védekezésével nem boldogultak.

 

FIFA World Cup

FIFA World Cup, Zürich, Switzerland. 44M likes. The Official Facebook Page of the 2018 FIFA World Cup Russia www.fifa.com/worldcup

    

 

A fordulás után is Eriksen volt a legaktívabb, de próbálkozásai vagy célt tévesztettek, vagy a nagy tornán most bemutatkozó Mandanda védett. Mivel a hajrában mindkét csapat inkább a vereség elkerülésére összpontosított, megszületett az idei világbajnokság első gól nélküli döntetlenje.
    

Ez volt Deschamps 79. mérkőzése a franciák kispadján, ezzel beérte az örökranglista élén álló Raymond Domenechet.

 

A csoport másik meccsén a  perui válogatott negyven év után nyert újra meccset labdarúgó-világbajnokságon, ugyanis kedden 2-0-ra diadalmaskodott a - hozzá hasonlóan szintén búcsúzó - ausztrál együttes.

 

Nagy tempóban kezdtek a továbbjutásért még harcban álló ausztrálok, mégis a perui együttes szerzett vezetést, amelynek ez volt az első vb-gólja 1982 óta.
    

A szünet után a csapatkapitány Paulo Guerrero lőtt gólt, akinek sokáig kérdéses volt a vb-részvétele, végül egy svájci bíróság átmenetileg felfüggesztette a doppingvétség miatt rá kiszabott büntetést. A futballista szervezetében a tavaly októberi, Argentína elleni világbajnoki selejtező után találtak kokainszármazékot.
    

Az ausztráloknál pályára lépett a 38 esztendős Tim Cahill, aki negyedik világbajnokságán kapott lehetőséget, s egyben hazája legidősebb vb-n szerepelt játékosa lett.
    

FIFA World Cup

FIFA World Cup, Zürich, Switzerland. 44M likes. The Official Facebook Page of the 2018 FIFA World Cup Russia www.fifa.com/worldcup

 

Mindkét kapu előtt alakultak ki helyzetek a folytatásban, de Peru járt közelebb a gólhoz egy kapufával. Újabb találat azonban már nem esett, így mindkét fél számára véget ért a torna, míg a perui válogatott negyven esztendő után ünnepelhetett újra győzelmet világbajnokságon: Iránt győzte le legutóbb még 1978-ban.

 

Ezzel eldőlt, hogy a nyolcaddöntőben Franciaország Argentínával, Horvátország pedig Dániával csaphat össze.

C csoport:
Dánia – Franciaország 0-0
Ausztrália – Peru 0-2
gólok: Carillo (18.), Guerrero (50.)
A csoport végeredménye: 1. Franciaország 7pont, 2. Dánia 5p., 3. Peru 3p., 4. Ausztrália 1p.

 

D csoport:
Izland – Horvátország 1-2
gólok: Sigurdsson (76., 11-es) illetve Badelj (53.), Perisic (90.)
Nigéria – Argentína 1-2
gólok: Moses (51., 11-es) illetve Messi (14.), Rojo (86.)
A csoport végeredménye: 1. Horvátország 9p., 2. Argentína 4p., 3. Nigéria 3p., 4. Izland 1p

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: