2017-11-04 11:19:46• hírek • Bede Emőke

Rohamosan emelkedik a kanyarós megbetegedések száma az országban

Az elmúlt héten 24 új kanyarós esetet regisztráltak az országban, ebből 16-ot Ialomita, 5-öt Brassó, 2-t Ilfov megyében, egyet pedig a fővárosban.

 

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján található információk szerint november harmadikán 9728 kanyarós esetről tudtak az országban. A fertőzés szinte minden romániai megyébe eljutott, egyedül Tulcea-ban nem ütötte még fel a fejét.

 

A halálos áldozatok eddigi száma elérte a 35-öt, legutóbb egy brassói 39 éves ápolónő halt meg a fertőzésben, aki mindössze két hete dolgozott a város gyermekkórházában. Az INSP adatai szerint a 35 elhunyt közül egyik sem volt beoltva a fertőzés ellen, 16-an pedig még első életévüket sem töltötték be.

 

Szatmár megyében egy halálos áldozatot szedett a kanyaró. Tavasszal egy szakaszi fertőzött kisgyereket kellett sürgősen a nagyváradi kórházba szállítani – miután Kolozsvár megtagadta a páciens fogadását -, ugyanis súlyos komplikációk léptek fel, melyeket helyben nem tudtak megfelelően kezelni. Az egy éves és kilenc hónapos gyermek életét már a nagyváradi orvosok sem tudták megmenteni.

 

Mindeközben a kormány még augusztusban egy beadványt terjesztett a parlament elé, mely által arra szeretnék rávenni a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket a fenyegető betegségek ellen. Közvetlen büntetéssel nem fenyegetik az oltást megtagadó szülőket, viszont megszorító intézkedéseket foganatosítanának velük szemben. Október 30-án a szenátus tagjainak közel 100 százaléka voksolt igennel az oltástörvényre.

 

A döntést követően több száz szülő és aktivista vonult fel Bukarestben. A tüntetők szerint mindenkinek jogában áll, hogy maga döntsön a saját és gyermeke egészségét illetően, és eme jognál fogva az oltást is bármikor vissza lehet utasítani. Megmozdulásukkal a képviselőházra szeretnének nyomást gyakorolni, kérve, hogy enyhítsenek az oltástörvény szigorú rendeletein. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: