2009-04-09 11:07:34• hírek • Ferenczi Noémi

Túlterhelt a SMURD

Az idei év első három hónapjában több mint ötszáz esethez riasztották a SMURD-ot - mondta el lapunknak Jeney Andrea, a SMURD koordinátora.

A szatmárnémeti SMURD-osokat összesen 460, míg a károlyiakat közel 100 esethez riasztották az elmúlt három hónap során. Az esetek 70%-ában közúti baleseteknél segítettek a mentésben. Ezen kívül szívinfarktusokhoz, hírtelen rosszul lett cukorbetegehez is gyakran ki kellett menniük, hiszen ilyenkor minden perc számít. A károlyi SMURD-osokat főleg a Nagykároly-Szatmárnémeti közötti útvonalon történő közúti balesetkhez riasztják.

A szeptember óta működő intézmény jelenleg egy szatmárnémeti és egy nagykárolyi mentőautóval működik. Jeney Andrea, a SMURD koordinátora szerint, mentőautóra és a személyzet bővítésére is nagy szükség lenne. Jelenleg összesen 30-an látják el az életmentő feladatokat. „Sokan szeretnének az intézménynél dolgozni, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ahhoz kemény vizsgákon kell átesni és nagyon sokat kell tanulni"- magyarázta Jeney.

Ami a riasztástól a helyszínre való kiérést illeti, nagyon változó hogy hány perc alatt sikerül átverekedniük magukat a városon.

- Csúcsforgalomban a Fabricii utcai székhelytől a Károlyi útig például akár 5 perc alatt kiérünk, ez főleg annak köszönhető, hogy a sofőrök kezdik megszokni, hogy elengedjék a mentőautót. Amik viszont hátráltatják a munkát, azok a téves riasztások. Előfordult, hogy Szatmárhegyre mentünk ki, hiába. Szerencsére, nem gyakoriak az ilyen esetek, havonta körülbelül 2 alkalommal megyünk ki feleslegesen a helyszínre - tette hozzá Jeney.

Jelenleg 30-an dolgoznak a SMURD-nál

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: