2009-01-20 12:33:49• hírek • Szatmar.ro

Rögzítik a hívásainkat

A 298/2008-as törvény alapján minden telefonbeszélgetést és szöveges üzenetet rögzíteni fognak és hat hónapig tárolni fognak a telefonszolgáltatók. A törvény január 20-án lépett érvénybe - közli az Impulzus.ro romániai magyar hírportál.

 

Mától, azaz január 20-tól kezdődően a hálózati és mobiltelefon szolgáltatók által felvett telefonbeszélgetéseket és SMS-eket hat hónapig tárolják a 298/2008 törvény értelmében. A törvény az elektronikus kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó cégek által kezelt adatok megőrzésére vagy feldolgozására vonatkozik.

Így minden telefonszolgáltató, mint a Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote és Zapp köteles hat hónapig tárolni a hívó és hívott fél telefonszámát, az előfizető lakcímét, a hívott fél tartózkodási helyét, a hívás időpontját és időtartamát. Ugyancsak január 20-tól minden hálózati és mobiltelefon szolgáltató köteles hat hónapig tárolni az SMS-eket is, melyeket küldünk, azok címzettjét és küldési idejét.

 

A bűnesetek felderítése a cél

A törvény elrendeli, hogy az ebben az időszakban felvett minden információt az ügyészek rendelkezésére bocsássanak az ügyben illetékes elsőfokú igazságszolgáltatási szerv elnöke által jóváhagyott kérés alapján, amennyiben az információk egy súlyos bűncselekmény előkészítésére utalnak, az érvényben levő törvények 15 cikkelye értelmében.

A telefonbeszélgetések tartalmát egyenesen átvehetik az ügyészek sürgősség esetén, ha "a bírák jóváhagyásának késlekedése súlyos károkat okozna a bűnüldözésnek vagy megakadályozná Romániának, az Európai Unió tagjaként felvállalt kötelezettségei teljesítését."

Az e-maileket is megfigyelhetik

Ugyanakkor minden internetszolgáltató, köztük az RDS&RCS, UPC, Romtelecom, Orange, Vodafone és Zapp, köteles 2009 március 15-től tárolni bizonyos adatokat a Románia területén levelező személyek elektronikus postaládájából.

Ugyancsak március 15-től az internetszolgáltatók kötelesek a következő információkat is megőrizni 6 hónapig: az internetre csatlakozott személy neve, lakcíme és IP száma, a csatlakozás napja és időpontja, valamint a lecsatlakozás napja és időpontja.

Lehallgatás: hat hónapig megőrizhetik a telefonbeszélgetéseinket és elektronikus levelezéseinket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: