2015-01-08 14:51:33• hírek • MTI

Rod Stewart 70 éves

Hetvenedik születésnapját ünnepli január 10-én Rod Stewart, a reszelős hangú skót rockénekes, aki eddig mintegy 250 millió lemezt adott el, közel százötven lemezt jelentetett meg, albumai közül nyolc volt listavezető, bő négy évtizedet töltött a pódiumon, s több mint húsz éve a rock and roll halhatatlanja.

Roderick David Stewart Londonban látta meg a napvilágot, de gyakran és büszkén hozakodik elő skót őseivel. Öt gyermek közül a legfiatalabb volt, így a család rendkívül elkényeztetette, kedvenc időtöltése a vasútmodell és a foci volt. utóbbiban módfelett tehetségesnek bizonyult, az iskolai csapat kapitánya volt és profi karrierről dédelgetett álmokat. A sporttal járó kötöttségeket azonban nehezen viselte, szerette a baráti ivászatokat, később már sztárként mesélte el, hogy az italozgatás ihletforrást jelent számára, számtalan dalának ötlete vidám kocsmalátogatások alkalmával fogant meg benne.

A labdakergetés helyett a zenélés felé kacsingatott, nagy kedvence a dzsesszénekes Al Jolson volt, akinek minden slágerét ismerte, lemezeit gyűjtötte, majd tizenévesen a rock and roll bűvöletébe esett. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, először a család üzletében újságkihordóként, majd hirdetőtábla festőként és sírásóként dolgozott. Közben zenélt is, igaz akkor még csak az utcákon, Spanyolországból csavargás miatt deportálták is. A rock and rollból gyorsan kiábrándult, a soul és a rhythm and blues kerítette vonzásába.

Tizennyolc évesen lett hivatásos zenész, Long John Baldry együttesében énekelt és szájharmonikázott - ma már nehéz elhinni, hogy kezdetben nagyon félénk volt a színpadon, de gyorsan feltalálta magát. Húszévesen lett az egyik első szupergrupként emlegetett Steampacket tagja, 1967-ben az egyik legjobb angol gitáros, Jeff Beck együtteséhez csatlakozott. Két évet töltött itt, majd szólókarriert kezdett, miközben a Faces tagja is volt. Ebben a bandában kötött jó barátságot a gitáros Ron Wooddal, a Rolling Stones későbbi gitárosával, akivel még ma is gyakran zenélnek együtt. A Faces sikert sikerre halmozott, de tagjai egyre nehezebben viselték, hogy Rod saját karrierjét is egyengeti: 1971-es Every Picture Tells a Story című albumáról a Maggie May hatalmas siker volt, az 1973-as Sing It Again Rod című válogatása brit listavezető lett.

A Faces története 1975-ben az énekes kilépésével végleg véget ért, s Stewart szólóban folytatta. Abban az évben a popsabb hangvételű Sailing, a következő évben a Tonight Is The Night ért a lista csúcsára, 1978-ban a Do Ya Think I,m Sexy? című dalával Angliában és Amerikában is tarolt. A címben feltett "félénk" kérdés egyébként szónoki, hiszen a rocktörténet egyik legnagyobb nőcsábászáról van szó, akiért tényleg "élt-halt" a gyengébb nem. Rod Stewart híres arról, hogy csak szőkéket választ, modelleket vagy színésznőket, állítása szerint annak titka, hogy a hetven év meg sem látszik rajta, a szex és a foci. Vőlegényként háromszor vonult oltár elé, legutóbb 2007-ben a nála 26 évvel fiatalabb Penny Lancastert vette el, öt nőtől összesen nyolc gyereke született, legutóbb 2011-ben.

A nyolcvanas években is tovább futott vele a szekér, gyűltek az arany- és platinalemezek. Nem pihent a kilencvenes években sem, bár az évtized végén riasztó hírek érkeztek arról, hogy torokdaganata miatt esetleg végleg ott kell hagynia a színpadot. Egy sikeres műtét és néhány hónapos pihenő aztán megnyugtathatta a rajongókat, Rod reszelős hangja semmit sem változott.

Az új évezredben váratlan fordulattal az 1930-as és 1940-es évek slágereihez, Cole Porter, Irving Berlin és George Gershwin szerzeményeihez nyúlt vissza. Így született meg a Great American Songbook sorozat, amelyet a közönség először tartózkodva fogadott, de a 2004-ben megjelent harmadik albummal Stewart  már - negyedszázad után - ismét listát vezetett Amerikában és Grammy-díjat is kapott érte. 2006-ban ismét a rockhoz tért vissza, amelyen négy évtized nagy sikereit dolgozta fel, s ez a lemeze is első helyen nyitott a tengerentúl. Az énekes 2013-ban új albummal jelentkezett Time címmel, melynek több különlegessége is van: közel két évtized után először énekelt saját szerzeményű nótákat és a lemez produceri munkálatait is ő végezte, ezzel a koronggal 34 év után került újra a brit slágerlista élére. (Az albumon megszólaló dalokat többségében a 2012 novemberében megjelent, Rod című önéletrajza ihlette.) A skót énekes többször énekelt hivatalos alkalmakon a brit királynő előtt, 2014-ben a brit Nemzetközösségi Játékok megnyitóján több skót művész (köztük Susan Boyle és Amy MacDonald) társaságában lépett fel.

Rod Stewart 2010-ben mintegy 250 ezer néző előtt énekelt Magyarországon a Kapcsolat-koncerten, a fociőrült zenész a Sony Music lemezkiadótól többek között egy Puskás Öcsi által aláírt labdát is kapott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: