2015-05-02 15:28:52• hírek • MTI

Robin Cook, az orvosi krimi koronázatlan királya 75 éves

Robin Cook, az orvosi krimi koronázatlan királya május 4-én ünnepli hetvenötödik születésnapját. Első bestsellere, a Kóma csaknem negyven éve jelent meg, és dr. Cook azóta sem talált versenytársra a saját maga alkotta műfajban. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

Robin Cook 1940. május 4-én született New Yorkban. Gyerekkorában régész szeretett volna lenni, de idővel - ahogy később fogalmazott - rá kellett jönnie, hogy már minden jelentősebb várost feltártak. Érdeklődése az orvostudomány felé fordult, a Wesleyan Egyetemen gyógyszerészi, majd a Columbia Egyetemen orvosi diplomát szerzett. Hallgatóként éjszakánként a vérgáz-laboratóriumban dolgozott, vért vett vagy a laboratóriumi állatok ketrecét pucolta. Az itt szerzett élmények visszaköszönnek műveiben, sok éjszakai üldözéses jelenet idézi fel a szövevényes útvesztőkkel teli épületegyüttesek hátborzongató világát. Tanulmányait a Harvardon fejezte be, ahol szemészetet tanult.

A munkamániás orvos előtt szélesre tárult a világ, amikor a Cousteau Társaság őt kérte fel dél-franciaországi laboratóriumának vezetésére. Itt szeretett bele a búvárkodásba, amely életre szóló szenvedélye lett, amikor behívták a hadseregbe, mélytengeri búvárnak képezték ki. A víz alatt szerzett élményei inspirálták 2000-ben megjelent Szöktetés című, kivételesen nem orvosi témájú regényét.

Regényírásba egy hosszú és unalmas tengeralattjáró-őrjáraton kezdett, az 1972-ben megjelent A gyötrelem éve a saját bőrén tapasztaltak alapján mutatja be a medikusnövendékek gyakornoki évét. A világsikert az 1977-ben megjelent Kóma hozta meg számára, amelynek rezidens orvosnő főhőse egy bostoni kórházban élete kockáztatásával leplez le sötét üzelmeket. Két évvel később hagyta el a nyomdát a szintén bestsellernek bizonyuló Szfinx, és ettől kezdve szinte minden évben újabb krimivel örvendeztette meg rajongóit. A Járvány, a Mutáció, a Műhiba, az Életjel, a Vakság, a Végzetes megoldás, a Haláltusa, a Halálos kockázat, a Ragály, a Kromoszóma, a Méreg című regényei sorra ostromolták a New York Times könyves sikerlistájának csúcsait. Idén került a boltokba a Host című krimi, amelyben az orvosi thriller mestere visszaröpíti az olvasót oda, ahol a műfaj a Kómával elkezdődött: mi történik, ha kórházi betegeket használnak akaratuk ellenére gyógyászati "inkubátoroknak".

Cook, aki nem hagyott fel az orvosi pályával sem, könyveiben sikeresen ötvözi az orvostudomány tényeit a fantázia világával. Egy-egy témához tudományos szempontból is alaposan felkészül, behatóan tanulmányozza a szóban forgó szakterületet. A törvényszéki orvostanról szóló műveinek megírása előtt például szakképzésen vett részt, sőt Miamiban boncolásokat is végzett. Bűnügyi történeteiben a közvélemény érdeklődését is megpróbálja felkelteni az általa fontosnak ítélt kérdések iránt. "Hiszem, hogy a könyveim valóban tanítanak" - vallja a szerző, aki az elsők között írt olyan kényesnek számító témákról, mint a szervadományozás, a szervátültetés, a géntechnológia, a mesterséges megtermékenyítés és a kutatásfinanszírozás, Vektor című könyve pedig a bioterrorizmus veszélyeire figyelmeztet.

Regényeit csaknem negyven nyelvre fordították le, köztük természetesen magyarra is, utoljára 2014-ben a Nano című krimijét olvashatták rajongói magyarul. Könyvei szinte kívánkoznak a filmvászonra, a már 1978-ban megfilmesített Kóma után gyorsan elkészült a Szfinx, majd a Műhiba, a Halálfélelem, a Járvány, a Haláltusa, az Invázió és a Halálos félelem televíziós és filmes változata.

Cook az üzleti világban is otthonosan mozog, társalapítója egy internetes szoftver cégnek, egy sportlétesítmény társigazgatója, és jelentős ingatlanbefektetésekkel is rendelkezik, korábban több étterme és egy építkezési vállalkozása is volt. Kedvenc időtöltése a belsőépítészet, szívesen sportol: atletizál, kosárlabdázik, teniszezik, síel és mindenekfelett a szörf szerelmese.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: