2016-01-12 14:19:53• hírek • Híradó.hu/MTI

Robbantások Isztambulban és Bagdadban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Isztambul egyik kedvelt turisztikai központjánál, az Hagia Sophia és a Kék mecset mellett a Sultanahmet negyedben. A török hatóságok 10 halottról és 15 sérültről számoltak be.

Helyi hírforrások arról tudósítottak, hogy a merénylő egy német turistacsoport mellett robbantotta fel magát. A sebesülteket egy közeli kórházba szállították, a CNN Türk török tévécsatorna értesülései szerint hat német turista van köztük.

A török miniszterelnök vészhelyzeti tanácskozást hívott össze az ügyben, ami szintén arra utalhat, hogy valóban öngyilkos merénylet történt. A kormányfő a legfontosabb belbiztonsági tisztségviselőket, köztük Efkan Ala belügyminisztert, valamint Hakan Fidant, a török titkosszolgálatok (MIT) vezetőjét várja a tanácskozásra - közölte egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A Dogan és Reuters hírügynökség már korábban is több áldozatról számolt be, a CNN török csatornája pedig videófelvételeken mutatta, ahogyan a rendőrség és a mentők a helyszínre sietnek. A helyi média jelentései szerint az áldozatok között egy német turista is van. A történelmi negyed a város szívében helyezkedik el, és általában turistákkal van tele.

Bagdadban fegyveresek előbb egy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak egy bevásárlóközpont előtt, majd megrohamozták az épületet és túszokat ejtettek hétfőn.

Legalább tizennyolc ember életét vesztette és ötven megsebesült a támadásban, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. A támadás a javarészt síiták által lakott kelet-bagdadi al-Dzsadida negyed Javhara nevű bevásárló központja ellen történt a késő délutáni órákban. Az illetékesek szerint legalább négy rendőr is volt a halottak között.

Az ugyancsak névtelenül nyilatkozó rendőrségi és egészségügyi illetékesek úgy becsülik, hogy 50-75 ember rekedhetett az épületben. A fegyvereseket a bevásárlóközpont tetején lehetett látni, az épületet rendőrségi és katonai erők vették körbe. Az illetékesek elmondták azt is, hogy a környező épületeket és utcákat kiürítették.

Az iraki biztonsági erők megrohamozták az épületet, a másfél órás akció alatt megöltek két fegyverest, és őrizetbe vettek négy másikat. A támadást az Iszlám Állam vállalta egy, interneten közzétett nyilatkozatában.

A nap folyamán egy másik súlyos támadás is történt Irakban, a szunnita többségű Dijála tartományban fekvő Mukdadíja városban. Itt egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kaszinóban. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A helyszínre érkező egészségügyi dolgozók és civilek között ezt követően egy második - gépkocsiba rejtett - pokolgép robbant, további áldozatokat szedve.

Egészségügyi és biztonsági források szerint legalább húszan meghaltak és ötvenen megsebesültek a Bagdadtól 80 kilométerre, északkeletre fekvő városban.

Ugyancsak a nap folyamán egy öngyilkos merénylő gépkocsijába rejtett pokolgépet robbantott Bagdad egyik délkeleti elővárosának bevásárló utcáján. Legalább heten életüket vesztették és tizenöten megsebesültek - közölték rendőrségi források.

Ez utóbbi merénylet elkövetőjeként még egy csoport sem jelentkezett, de feltételezések szerint a támadás szintén az IÁ számlájára írható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: