2018-02-12 13:09:40• hírek • Oszkó Viktória

Robbantásban és direkt tűzesetekben gazdag kísérletekkel zajlott a Darwin-nap

2009 óta minden évben megrendezik Szatmárnémetiben a Darwin-napot.

Február 12. Charles Darwin születésnapja, éppen ezért választották ezt a dátumot a tudomány és a kiritikus gondolkodás napjává. Szatmárnémeti már 9 éve folyamatosan jelen van a Darwin-nap térképén, a szervezők minden évben neves előadókat hívnak meg, akik érdekfeszítő előadásokkal és prezentációkkal készülnek a nézőknek.


Idén február 12-én már reggel 9:00 órától megkezdődtek a román nyelvű előadások a Szatmár Megyei Múzeumban. Dr. Gindele Róbert a múzeum képviseletében Régészet: valóság és fikció címmel tartott előadást. Őt Andrei Ciurcanu, az Agent Green Egyesület képviselője követte, aki az Out of control – Nyomozás Románia nemzeti parkjaiban című dokumentumfilmet mutatta be a szatmári közönségnek. A román nyelvű előadások sorát ezután egy tudományos show követte, amelyet Silviu Rustit hozott el a tudomány szerelmeseinek.



Déli 12:00 órától rajtoltak el a magyar nyelvű előadások. Elsőként Dr. Rózsa Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia oktatója állt a közönség elé, aki A természettudomány természete címmel tartott előadást. Utána Dr. Silye Lóránd, a Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára Ammon isten elhullatott szarvairól tekinthettünk meg rövid értekezést. Végezetül a budapesti TudÁShow előadásában egy tudományos bemutató vendégszereplőivé válhattak a nézők.


Az előadás nemcsak nagyon látványosra sikerült, de hihetetlenül szórakoztató is volt. A TudÁshow tudomány iránt elfogultan rajongó fiataljai mindent megtettek, hogy a természettudományok iránti rajongásukból a közönségre is ragasszanak valamit. Ez egészen biztosan sikerült is, hiszen valamennyi résztvevőt bevontak a feladatokba, ha másként nem is, de szóban biztosan. Az összeállításban főleg tűzzel kapcsolatos, látványos bemutatók következtek, de nem volt hiány habos, szagos, sőt, robbantásos élményekben sem.



Minden prezentáció után rövid ismertetőt kaphattak a nézők arról, pontosan mi is történt. Ez sok esetben nagyon vicces szituációkat szült, a közönség a hasát fogta a nevetéstől, hiszen 70%-ban rosszul tippelték meg egy-egy kémiai vagy fizikai kísérlet eredményét.


Délután 17:00 órától a tudományos programok a MusiCat Pub-ban folytatódnak, ahol később pedig Bobfolk ad majd koncertet a közönségnek. A szervezők nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt, a belépés az előadásokra ingyenes. A projekt megvalósulását a Szatmárnémeti Rotary Club támogatta.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: