2015-12-01 20:25:06• hírek • MTI

Robbantani akartak Kézdivásárhelyen?

Házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek - közölte kedden a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT).

A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe. Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék.

"Az ügyben fennáll annak az alapos gyanúja, hogy (...) B.I.A. vádlott, a HVIM romániai szárnyának az oszlopos tagja vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen, a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani" - áll az ügyészségi közleményben.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi "a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyarországi struktúra Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista" céljait képviselte, és "Nagy-Magyarország visszaállítására" készült, "e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával" is számolt.

A DIICOT közölte, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet. Ovidiu Marincea, a SRI igazgatójának a tanácsadója kijelentette: "mindig a látókörünkben volt (az őrizetbe vett fiatalember), egy pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy épsége".

A Digi 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál.

A HVIM hétfőn késő este közölte, hogy a kézdivásárhelyi szervezete elnökénél reggeltől késő estig házkutatást tartottak, melynek végén az illetőt Bukarestbe szállították. A szervezet közleménye szerint a házkutatás során a hatóságok olyan tárgyakat foglaltak le, amelyek törvényesen lehettek a vizsgált személynél. Azt is hozzátette, hogy az érintett személy magyar állampolgársággal is rendelkezik, ezért konzulátusi segítséget kérnek.

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva az erdélyi magyar politikusokat is felelőssé tette a szélsőséges megnyilvánulások miatt. "Bátorította a szélsőségesen nacionalista elemeket az, ahogy egyes magyar politikai vezetők viszonyultak az évek során a nemzeti jelképekhez és Románia nemzeti ünnepéhez" - jelentette ki a prefektus. Szerinte szükség van arra, hogy a közösség számára példát mutató magyar politikai vezetők is változtassanak a hozzáállásukon.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben határolódott el a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének az elnökétől.

Kézdivásárhelyi utcakép

"Az RMDSZ elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között. Ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján" - idézte Kelemen Hunort a szövetség közleménye.
Az RMDSZ elnöke hozzátette, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindig a parlamentáris demokrácia eszközrendszerét, a politikai párbeszédet tartotta és tartja az egyetlen törvényes és járható útnak. Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a hatóságok korrekt módon végzik a munkájukat, ugyanakkor nyugalomra és higgadtságra intett minden közszereplőt.

Az Agerpres híre szerint az őrizetbe vett B.I.A.-t tavaly is vizsgálta az ügyészség a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kitűzött gyászlobogók ügyében, de végül nem emelt vádat ellene. A fiatalember előzetes letartóztatási kéréséről a Bukaresti törvényszék dönt.

December elsején az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés évfordulóját ünneplik Romániában.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) visszautasította a vádakat azzal kapcsolatban, hogy bármilyen merényletet kívánt volna elkövetni. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szervezet azt állította, hogy a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) az ügyben kiadott sajtóközleménye "hemzseg a hazugságoktól", és közölte: "a képtelen rágalmak miatt" a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz, a nemzetközi sajtóhoz és jogvédő szervezetekhez fordul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: