2011-08-16 13:03:10• hírek • MTI

Egészségügyminisztert kell megnevezzen az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) napokon belül meg kellene neveznie saját jelöltjét a Cseke Attila lemondása nyomán megüresedett egészségügyi miniszteri posztra, máskülönben Emil Boc kormányfő másfél hónapos időszakra ügyvivő minisztert nevezhet ki a tárca élére - olvasható a keddi romániai híradásokban.

Ioan Olteant, az RMDSZ-szel együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) főtitkárát idézik, aki szerint Emil Boc kormányfő negyvenöt napos mandátummal ügyvivő minisztert nevezhet ki pénteken  az egészségügyi tárca élére, ha a miniszteri tisztségre a magyar szervezet addig nem nevezi meg jelöltjét.

A politikus úgy véli: e megoldás révén a két koalíciós párt  időt nyerne a lemondás hátterében húzódó nézeteltérések rendezésére. Cseke Attila ugyanis azt kifogásolta, hogy az egészségügybe áramló pénzek legnagyobb hányada fölött rendelkező Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNSAS) nem tartozik a minisztérium fennhatósága alá, ennek ellenére az egészségügyi rendszer hiányosságait a tárcavezetőn kérik számon.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) emlékeztet arra, hogy  Seres Dénes, az RMDSZ  szövetségi elnökségének tagja egy korábbi nyilatkozatában e lapnak elmondta: elképzelhető, hogy augusztus 19-től ideiglenesen Borbély László környezetvédelmi vagy Kelemen Hunor művelődési miniszter veszi át az egészségügyi tárca irányítását. Ugyanakkor a Szilágy megyei politikus szerint jelenleg arról zajlanak a tárgyalások, hogy miként lehetne megszüntetni a Cseke Attila lemondásához vezető okokat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ezzel kapcsolatosan több nyilatkozatában is kifejtette: magát a valós problémát kell megoldani, e nélkül ugyanis nincs értelme egy lemondott RMDSZ-es tárcavezető helyébe egy másikat helyezni. Seres Dénes is osztja ezt az álláspontot. "Nem érünk el semmit, ha az RMDSZ új miniszterének ugyanolyan körülmények között kell folytatnia munkáját, mint az elődjének" - idézte szavait a magyar nyelvű lap. A politikus úgy vélte, hogy a miniszterelnöknek elsősorban az egészségügy méltányos finanszírozására, illetve a CNSAS helyzetére kell megoldást találnia.

Az Egészségügy Minisztérium épülete

E nézeteltérés rendezéséhez valóban időt nyerhet a két párt, mivel a törvény lehetővé teszi, hogy a kormányfő maga vezessen ideiglenesen egy tárcavezető nélkül maradó minisztériumot, vagy a kormány valamelyik tagját bízza meg a feladattal. Így történhetett meg, hogy például Ioan Botis volt munkaügyi miniszter lemondása után - utód híján - Emil Boc néhány hétig maga vette kezébe a tárca irányítását - emlékeztet az ÚMSZ..

A koalíció vezetőinek múlt heti tárgyalásán még nem születtek megoldások az RMDSZ által felvetett problémákra. A tanácskozáson felmerült, hogy a biztosítót vonják be az egészségügyi tárca hatáskörébe, vagy pedig az RMDSZ kapja meg a minisztérium irányítását, mert akkor egységesen lehetne irányítani az egészségügyet - nyilatkozta Biró Rozália nagyváradi alpolgármester, a koalíciós tanács tagja. Emil Boc állítólag úgy reagált: a felvetést "megfontolás tárgyává teszi" a következő napokban.

A kolozsvári Szabadság arról írt, hogy két esélyes jelölt van versenyben jelenleg az egészségügyi miniszteri szék betöltésére: az egyik az RMDSZ Bihar megyei szervezete által jelölt Ritli László, a nagyváradi Gavril Curteanu kórház igazgatója, a másik pedig a gyermekorvos képzettségű László Attila kolozsvári alpolgármester, akit az RMDSZ liberális platformja javasol.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: