2018-05-05 13:25:12• hírek • Bede Emőke

Ritkán sikerül tetten érni a fatolvajokat

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A megye lakosságának java része még mindig fával vészeli át a fűtésszezont, sok családnak azonban igencsak nagy érvágás az a több száz lejes kiadás, melyet az otthon melegének biztosítása felemészt. Épp emiatt döntenek úgy sokan, hogy inkább illegális forrásokból szerzik be a fát, nem kis kárt okozva ezzel az erdészeti hivatalnak.

A Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal vezetője, Fortiu Marcel Ioan arról számolt be pénteken, hogy az engedély nélküli fakitermelés a tavalyi esztendőben nem kevesebb mint 108 289 lejnyi kárt okozott. A helyzet súlyossága akkor a legszembetűnőbb, ha a hivatal 197 ezer lejes bruttó bevételét is mellé állítjuk.
 

Sajnos a tolvajok nyomát legtöbb esetben bottal üthetik: mindösszesen 20 esetben sikerült bűnügyi dossziét indítani, 86-ban pedig helyszíni bírságot szabtak ki. Igen ám, viszont az illegális fakitermelés által okozott kár közel egy harmadát, a kicsivel több 108 ezer lejből 38 470-et az erdészek nyakába varrták. Hogy miért? Nos, az erdőkből indokolatlanul hiányzó famennyiségért az erdész felel, ha nem sikerül - vagy nem akaródzik - elcsípni a tolvajokat. Azokat a tolvajokat, akik egyre kreatívabb módszerekkel cselezik ki a hivatalos szerveket. Már nem a ló vontatta szekér a módi, egyre népszerűbbek azok a zárt raktérrel rendelkező járművek - például a hűtőkocsik -, melyeket értelemszerűen nehezebb kiszúrni az ellenőrzések során.
 

A folyamatos lopások ellenére az erdészeti hivatalnak sikerült 197 ezer lejes bruttó bevételre szert tennie a tavalyi évben, melyből erdei utakat javítottak fel, erdészeti munkagépeket vásároltak, illetve a hivatal épületeit is ebből az összegből sikerült rendbe tenni. A Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal egyébként 28 306 hektár állami és 17 358 hektár magánerdőt felügyel, a fatelepítési akció pedig 65.64 hektárra terjedt ki. A nagy kérdés azonban az, hogy sikerül-e valaha felvenni a harcot az illegális fakitermelőkkel, akik, egyelőre úgy tűnik, egy lépéssel a hivatal előtt járnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: