2010-07-16 11:16:53• hírek • Szatmár.ro

Ritka növénybetegségek

Nálunk nem gyakori növénykórokozók ütözzék fel a fejüket az idén.

Olyan ritka növénybetegségek és rovarok elszaporodása tapasztalható ebben az évben, amelyek más alkalmakkor csak mérsékelten okoznak károkat - mondják a szekemberek. A Szatmár Megyei Növényvédelmi Igazgatósághoz szinte napi gyakorisággal érkeznek fertőzött, károsított növényi részekkel a gazdák.

Az egyik ilyen kártevő a nálunk is egyre elterjedő kukoricabogár mellett a kukoricamoly. A rovar petéit a növény leveleire rakja, és a kikelt hernyók a szárban élősködnek - nagyobb szél esetén a hiányzó belsejű szár kettétörik. Eddig csak kutatóállomások védekeztek vegyszeres kezeléssel a kukoricamoly ellen, de úgy tűnik, a gazdák is kénytelenek lesznek permetezni az idén.

A másik két, máskor ritkább betegség a szőlőt támadja meg. A fakórothadás következtében a szemek összezsugorodnak, megbarnulnak, ennek ellenére a fürtben maradnak, továbbterjesztik a kórt. Az orbánc a leveleket támadja meg: ezek először foltosak lesznek, később pedig - július vége felé - lehullanak, ami problémát okoz a fotoszintézis szempontjából.


A szőlőt is megtámadta egy betegség
A szőlőt is megtámadta egy betegség


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: