2012-10-19 11:24:28• hírek • Szatmár.ro

Ritka madárvendég a Túr Menti Védett Területeken

Az elmúlt hetekben az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti szakemberei több alkalommal is halászsast figyeltek meg a Túr Menti Védett Területeken, az újberki halastavak környékén.

A halászsas hazánkban nem költ, de vonulásának útvonalát képezik ezek a területek is. Útvonalának kiindulópontját az Észak-európai országok jelentik, ahol a költőterülete található, végpontja pedig Afrika, ahol a téli hónapokat tölti.

Mint a nevéből is kiderül, elsősorban halakkal táplálkozik. Mester szinten ragadja ki a halakat a vízből, hisz a tökéletes halászáshoz minden testi adottsága megvan. Lábai hosszúak, lábfeje nagy, rajta erős lábújjakkal és hosszú karmokkal a préda elejtésére. Szorítása erős, hogy a nagyobb testű halakat is meg tudja ragadni. Fejéről hiányzik a sasokra jellemző kitüremkedő szemöldök, így kisebb vízellenállás éri ha a feje is víz alá kerülne. Sok esetben teljes teste elmerül a vízben miközben vadászik. Orrnyílásait zárólemezek védik, amelyek bezáródnak merülés esetén. Szárnya hosszú és sirályszerű ami biztosítja számára a hosszas repülést.

Azok számára akik látták a halászsast egy felejthetetlen vizuális élményben volt részük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: