2012-08-03 13:04:05• hírek • Szatmár.ro

Ritka faj fiókája kelt ki a Nyíregyházi Állatparkban

Bali seregély kelt ki a nyíregyházi Zöld piramis társas röpdéjében.

A hófehér tollazatú madár 14 nap után bújt ki a tojásból, s három hetesen vált röpképessé. Szeme körül - csak úgy mint szülei - hosszúkás, a nyakáig húzódó élénk kék foltot visel, ami valójában csupasz bőr.

A fiókát a  szülőpártól nehéz megkülönböztetni, csupán rövidebb farok tolla, kisebb termete és "keskenyebb szemgyűrűje" utal fiatal korára. Tápláléka is megegyezik a kifejlett madarakkal; speciális lágyeleséget fogyaszt, mely áztatott macskatápból, reszelt gyümölcsből s főtt tojásból, valamit ízeltlábúakból áll.

A Bali-seregély a trópusi seregélyek közül talán a legszebb. Bali szigetén kívül - amelynek nemzeti madara lett - máshol nem található meg. Élőhelyének pusztítása és az illegális állatkereskedelem miatt a szabad természetben száma kritikusan megfogyatkozott, alig 100 egyedből áll a vadon élő populáció.

Állatkertekben gyakoribb, kb. 1000 példány él belőle. Az itt élő szülőpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett, s remélhetőleg a faj koordinátora, a 2 év múlva ivaréretté váló fiókánk mellé is kihelyez egy társat.

Az Európai fajmegőrzési Program a "Bali Mynah Conservation Society"-vel és az indonéziai erdészeti minisztériummal közösen azon munkálkodik, hogy az Európában kelt bali seregélyeket Indonéziába vigye, és ott célzottan tenyéssze a genetikai variáció megnagyobbítása érdekében. Ezen felül folytatni akarják a szaporulat további kihelyezését a Bali-Barat-National Park-ban.

Bali seregély Magyarországon jelenleg csak Nyíregyházán látható.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: