2016-08-03 10:19:55• hírek • MTI/dpa

Rio 2016 - Brazília, a kedveszegett ország

Az ilyesmit nevezik potyázásnak: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök 2009-ben Obama amerikai elnök és Chicago ellenében Rio de Janeiróba hozta az olimpiai játékokat, s utóda, Dilma Rousseff sok pénzt pumpált a vállalkozásba. Aztán alelnöke összefogott az ellenzékkel és megbuktatta Roussefet. Most már Michel Temer szájából hangozhat el pénteken a Maracana stadionban az egymondatos formula: "A 31. olimpiai játékokat megnyitottnak nyilvánítom" - írja a dpa hírügynökség.

A német hírszolgálati iroda munkatársa szerint Brazíliában az a ritka eset játszódik le, hogy az olimpia rendező országának nincs igazán kedve a játékokhoz. Mindennek a kezdőpontja talán a két évvel ezelőtti, szintén Brazíliában rendezett labdarúgó világbajnokság elődöntőjében elszenvedett 7:1-es vereség a németektől. A kudarc beleégett a brazil lelkekbe, az önbizalomvesztés, a hanyatlás jelének tekintették. Letargia lett úrrá a világ ötödik legnagyobb országán. A gazdaság 3,8 százalékkal zsugorodott, 2016-ra hasonlóra számítanak, a munkanélküliek száma 11,5 millió. Rousseffet tették meg bűnbaknak, azt várják, hogy Rousseff felfüggesztése hivatalából, elsősorban az államháztartás számaival való trükközés miatt, fordulatot hoz.

Az olimpiai játékok után a szenátus valószínűleg véglegesen eltávolítja hivatalából Rousseffet. Új dolgok bukkantak elő kétes pénztranszferekkel kapcsolatban, már csak a csoda mentheti meg. Temer szeptember elején, a G20 országcsoport kínai tanácskozásán először léphet fel a nemzetközi színpadra.

Temer 2019-ig maradna hivatalban, a baloldali Munkáspártot 13 év regnálás után tartósan ki akarja szorítani a kormányzásból. Középjobb kormányából azonban máris kivált három miniszter, többek között korrupciós vádak miatt. Csak a lakosság 14 százaléka véli úgy, hogy Temer eddig jól vezette hivatalát. A 75 éves jogász azonban tart egy ütőkártyát a kezében, Henrique Meirelles pénzügyminisztert, aki Lula elnöksége idején a központi bank főnöke volt.

Meirelles visszanyerte a piacok bizalmát, a brazil fizetőeszköz, a real lényegesen stabilabb valuta lett. A 2017-es évre is magas, 42 milliárd dolláros deficitet terveznek be, hogy egy túlságosan szigorú takarékossági csomaggal ne fojtogassák az olyannyira fontos belső fogyasztást. Ezen kívül a pénzügyminiszter adósságféket is be akar építeni a rendszerbe. Brazília túlságosan sokáig épített az olajra, az energiahordozó árának csökkenése miatt most betervezett bevételektől esik el.

Tekintettel a világméretű válságokra, Brazília ismét a remény országa lehet. Mindig is a felívelés-hanyatlás ciklusainak volt alávetve. Az ország továbbra is a világ tíz legfontosabb gazdasági hatalma közé tartozik. Nagyon vallásos csoportok erős befolyást gyakorolnak a kormányra. Fátima Pelaes a nőügyek ombudsmanja például azt sürgeti, hogy a terhességmegszakítás tilalmát akkor is érvényesítsék, ha a nő erőszak áldozata lett.

Külpolitikailag a BRICS-csoporthoz tartozó ország - Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika mellett - a válság miatt kissé háttérbe szorult. A nemzetközi színtéren azonban így is fontos szereplő, kulcsszerepet játszott például a klímavédelmi tárgyalásokon.

Temer igyekszik nem szakítani a Lula-Rousseff páros vívmányaival, a komoly szociális juttatásokkal. Körülbelül 40 millió embert emeltek ki így a szegénységből. Temer bejelentette a családi szociális juttatás mértékének emelését 12,5 százalékkal, 14 millió csalás részesül ebben. Ez havonta 45 eurónak felel meg.



Ám Temer kormánya felett is Damoklész kardjaként lebegnek a Petrobras-ügyben folyó korrupciós vizsgálatok, azaz kormányzati tényezők megvesztegetése az olajvállalat részéről megbízások elnyerése fejében. Az egész politikai osztály diszkreditálódott, ám az igazságszolgaltási felgöngyölítés tisztulási folyamat kezdete lehet. Fiatal ügyészek csapata vizsgálódik, s nincsenek tekintettel a nagy nevekre.

A nyomott hangulat ellenére az olimpia előtt nincsenek olyan tiltakozások, mint amilyenek voltak a labdarúgó világbajnokság előtt, bár a 10,5 milliárd eurónak megfelelő beruházások mindenekelőtt a felső rétegek és a középosztály által lakott Barra városrésznek jönnek jól. Itt létesült az Olimpai Park, új metróvonal vezet ide. A vesztesek a város északi részén elterülő favelák (nyomornegyedek), ahol erősödnek a drogbandák, hiány van jó oktatási, egészségügyi ellátási és víztisztítási rendszerekből. A helyzet törékeny. Majd kiderül, hogy a játékok megnyitása Temer számára örömünnep lesz-e. Sokak szemében áruló, egy füttykoncert az egész világ előtt kínos lenne - zárja helyzetképét a dpa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: