2009-07-14 20:30:22• hírek • MTI

Ridzi lemondott

Benyújtotta lemondását kedden a demokrata párti Monica Iacob Ridzi román ifjúsági és sportminiszter, akit sikkasztással és hivatali visszaéléssel vádolt meg egy parlamenti vizsgálóbizottság.

A tárcavezetőnek azt róják fel, hogy a minisztérium egyrészt túl sok pénzt, 730 ezer eurót költött el az ifjúság napja alkalmából szervezett szabadidős és sportrendezvényekre, másrészt viszont felmerült annak az alapos gyanúja, hogy a pénz jelentős része valójában nem a szervezési költségeket fedezte. 

Ridzi utódaként Traian Basescu államfő kedden - a kormányfő javaslatára - Sorina Luminita Placintát, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) szenátorát nevezte ki.

A lemondott miniszter keddi sajtótájékoztatóján megismételte, hogy ártatlan. Azzal indokolta a lemondását, hogy a parlament nem akarja 15 napon belül lezárni az ügyét. Az ifjúsági nap megszervezése kapcsán létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság ugyanis bűnvádi eljárás indítását kérte a tárcavezető ellen, de erről a képviselőház plénumának is szavaznia kell.

A törvényhozói testület a héten szeptember 1-jét jelölte meg határidőként, amíg az alsóháznak állást kell foglalnia a Ridzi-ügyben. A miniszter hangsúlyozta, hogy ezt a témát pártja politikai ellenfelei szándékosan akarják napirenden tartani hosszabb ideig. Éppen ezért megválik tisztségétől, hogy ne ártson  pártja és a kormány megítélésének.

A miniszter a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a pártjával, a PD-L-vel együtt kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) nevezte meg az ügy politikai haszonélvezőiként.

Romániában az év végén rendeznek államelnök-választást. A PNL és a PSD jelöltjének legfőbb kihívója várhatóan a PD-L által támogatott Traian Basescu jelenlegi államfő lesz. Ez utóbbit a Ridzi-botrány kellemetlenül érintette, hiszen bukaresti megfigyelők szerint a lemondott miniszter volt az egyik olyan fiatal politikus, aki az elmúlt években Basescu támogatásával jutott vezető tisztségekhez.

Elemzők szerint a Ridzi-ügy révén azért is vált támadhatóvá Basescu, mert felmerült az a gyanú, hogy a pénz egy részét a lányának, a júniusban európai parlamenti képviselői mandátumot nyert Elena Basescunak a választási kampányára költötték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: