2010-02-10 13:06:16• hírek • MTI

Ridzi el akarta tüntetni a nyomokat

Traian Basescu román államfőre hivatkozva próbálta megakadályozni az ügyészi vizsgálatot Monica Iacob Ridzi volt román ifjúsági és sportminiszter, aki tavaly nyáron kényszerült lemondani egy korrupciós botrány miatt - jelentette szerdán a román sajtó lehallgatási jegyzőkönyvek alapján.

A Gazeta Sporturilor című napilap birtokába került dokumentumok szerint a 30 éves Ridzi az általa júliusig vezetett minisztérium alkalmazottait arra próbálta rávenni, hogy ne tegyenek ellene terhelő vallomást. Ezért cserében megígérte, hogy beszélni fog a román államfővel a vizsgálat beszüntetése érdekében.

Ridzi a Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) egyik fiatal vezetője, akit a román sajtó a Basescu családhoz közel állóként emleget, mondván, hogy a román államfő tavaly európai parlamenti képviselői mandátumhoz jutott lányának, Elena Basescunak az egyik legjobb barátnője.

Az Evenimentul Zilei című napilap szerint a korrupcióellenes ügyészek lehallgatásai alapján készített jegyzőkönyvekben Ridzi nem ejti ki a román államfő nevét, hanem "Zeuszként" emlegeti, ugyanis Basescunak ez a beceneve a demokrata párt vezetői körében.

Ridzinek a közbenjárása nem járt sikerrel, hiszen a korrupcióellenes ügyészség vezetője egy második bűnügyi aktában is bűnvádi eljárás megindítását kérte a volt miniszter ellen. A korrupcióellenes főügyész az igazságügyi miniszterhez fordult ezzel a kéréssel, aminek a jóváhagyása a parlamenttől függ. A volt miniszter ugyanis tagja a törvényhozói testület alsóházának, a miniszterek felelősségét szabályozó törvény pedig nemcsak a hivatalban lévő, hanem a parlamenti mandátummal rendelkező egykori miniszterekre is kiterjeszti ezt a különleges eljárást.

A korrupcióellenes ügyészek először tavaly augusztusban indítottak bűnvádi eljárást Ridzi ellen, akit sikkasztással és hivatali visszaéléssel gyanúsítanak, miután a sajtóban olyan információk jelentek meg, miszerint a sportminisztérium nem rendeltetésszerűen költött el 730 ezer eurót. A román lapok szerint a második vizsgálat is ehhez az ügyhöz kapcsolódik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: