2013-05-30 10:36:34• hírek • MTI

Ricint tartalmazó levelet kapott a New York-i polgármester

Az első laboratóriumi vizsgálatok szerint ricint tartalmazó levelet kapott Michael Bloomberg, New York polgármestere és Mark Glaze, a Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen elnevezésű csoport igazgatója - közölte szerdán a New York-i rendőrség.

Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorelhárító és a New York-i rendőrség hírszerző részlege vizsgálatot indított.
A rendőrségi közlemény szerint a Bloombergnek küldött fenyegető névtelen levél utalást tett a polgármesternek a fegyvertartás megszigorítása érdekében vállalt szerepére. New York elöljárója Thomas Menino bostoni polgármesterrel együtt társelnöke a 2006-ban megalapított, ma már több mint 900 városvezetőt tömörítő Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen csoportnak.
A New Yorkot csaknem 12 éve kormányzó, decemberben leköszönő Bloombergnek szánt, valószínűleg mérget tartalmazó levelet még pénteken találták meg, a Glaze-nek Washingtonba feladottat pedig vasárnap. A küldeményeket további laboratóriumi teszteknek vetik alá, hogy megállapítsák: valóban ricint tartalmaznak-e.

A New York-i polgármesternek küldött levéllel érintkezésbe kerülő polgári alkalmazottak tünetmentesek, a küldeményt megvizsgáló rendőröknél viszont a ricinnek való "kitettség" enyhe tüneteit észlelték. Maga Bloomberg nem vette kézbe a levelet, amelyet a polgármesteri hivatal postabontójában fedeztek fel.
A létesítmény egyik alkalmazottja arra lett figyelmes, hogy a Bloombergnek küldött levélen nem szerepel feladó. A zárt légkamrában felbontott küldeményben a fenyegető üzenet mellett rózsaszín, olajos anyagot találtak.

Márciusban Mississippi államban letartóztatták James Everett Dutschke 41 éves önvédelmisport-oktatót, akit azzal vádolnak, hogy ricint tartalmazó leveleket adott fel Barack Obama elnöknek, valamint egy szövetségi szenátornak és egy helyi bírónak.
A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, biológiai fegyverek egyik hatóanyaga. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi vagy a vérébe kerül. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: