2009-03-07 18:51:26• hírek • MTI

Riasztóval védjük a laptopokat

Egy biztonságtechnikával foglalkozó brit cég olyan technológiát dolgozott ki, amelyik "ez a laptop lopott!" szövegű riasztásos üzenetet játszik le, ha felmerül annak gyanúja, hogy elcsenték az adott gépet.

A Front Door Software által kifejlesztett szoftver a készülék bekapcsolásakor a szokásos belépési kódot kérő ablak mellett részletesen kiírja a felhasználó adatait is. Ha sokadszorra sem sikerül beírni a megfelelő kódot, akkor a szoftver beállítása alapján előbb, vagy utóbb beindul a lopásra vonatkozó figyelmeztető hangos üzenet. Amennyiben a gép az internetre csatlakozik, a riasztást távolról is be lehet indítani - olvasható az ITPro honlapon.

A koncepció elvileg arra szolgál, hogyha becsületes megtalálóhoz kerül a készülék, akkor az illető az adatokat kiíró üzenet segítségével vissza tudja szolgáltatni azt a tulajdonosának. Nagy Britanniában ugyanis az ITPro szerint rengetegen felejtik a taxiban laptopjukat és a módszerrel könnyedén meg lehet találni a felhasználókat.

Amennyiben ténylegesen ellopták a laptopot és azt internetes kapcsolattal látják el, akkor a tulajdonos - ha felfedezte az eseményt - be tud lépni az online riasztórendszerbe. Ennek segítségével saját üzenetet küldhet, amely megjelenik a készülék képernyőjén, illetve megadhatja, hogy a riasztást - 5 perctől négy óráig terjedő - megadott időintervallumokban játssza le a gép. Emellett egy olyan kódot is bekapcsolhat, amely megakadályozza a laptop használatát, sőt, internetes cím (IP) alapján akár meg is keresheti gépét, hogy aztán saját kezűleg, vagy a rendőrség segítségével találja meg a tettest.

A Front Door Software honlapja szerint a laptopok megkerülésének valószínűsége e módszer segítségével 3 százalékról 97 százalékra növekszik, de ezt az állítást semmilyen konkrét adattal, vagy bizonyítékkal sem támasztják alá.

Ez a szoftver egyébként nem az első ilyen megoldás a laptopok védelmére. Tavaly a Lenovo egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek köszönhetően a felhasználó egy SMS üzenettel üzemen kívül helyezhette a gépét. Az Intel pedig az Ericssonnal karöltve dolgozott ki egy hasonló szisztémát, ám itt az SMS üzenetekkel nem csak a gép indítását lehetett megakadályozni, de egy speciális kódrendszerrel a masinán található adatokat is meg lehetett védeni. Így a tolvaj számára az adatok és az elcsent laptop is teljesen használhatatlanokká válnak, ezért ezt a technológiát "gyilkos kapcsolónak" ("kill switch"-nek) nevezték el készítői.

A laptop sokak számára munkaeszköz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: