2009-11-16 13:42:21• hírek • Gozner Gertrud

Riasztóan magas a cukorbetegek száma

A Cukorbetegek Világnapja alkalmából a hétfői nap folyamán ingyenes vércukorszint-mérésre került sor a Szakszervezetek Művelődési Házában. A rendezvény szervezői a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a Diabétesz Központ, a Szatmár Megyei Kórház és a Lions Club Szamos nevű egyesület voltak.

Már a kilenc órai kezdéskor több tucat, főleg idősebb személy várakozott a bejáratnál. Azoknak, akik kilátogattak a helyszínre nem csak a vércukorszintjét mérték meg a szakemberek, hanem testsúly-, valamint testmagasságmérésre is sor került, hogy megállapíthassák az illető tápláltsági szintjét. A már hagyományosnak számító vérnyomásmérés után, ha szükség volt rá, az önkéntesek a vér koleszterinszintjét is megmérték a jelentkezőknél.

Az akcióra főleg olyan szatmáriakat vártak, akik még nem szerepelnek a Diabétesz Központ nyilvántartásában, hogy ezáltal új betegeket fedezhessenek fel. A jelenlévő szakemberek nemcsak a méréseket végezték el, hanem tanácsokkal is szolgáltak a résztvevők számára. Az akció során több száz személyt jelentkezett a vizsgálatra, folyamatosan hosszú sorok alakultak ki az újközponti művelődési háznál.

Szatmár megyében 13 ezer cukorbeteg személyt tartanak nyilván, közülük 9 ezren élnek a megyeközpontban. A diabétesz súlyos betegségnek számít, mert komoly szövődményekhez vezethet, és a páciensek száma évről-évre két ezer fővel lesz több Szatmáron. Az akció hat órakor ér véget.


Több százan mentek el letesztelni a vércukor szintjüket.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: