2016-04-06 13:36:12• hírek • MTI

Offshore-botrány - Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank érintett

Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank vette igénybe az offshore-botrány főszereplője, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait - jelentette a német sajtó kedden. Izland miniszterelnöke bejelentette, hogy felajánlja a lemondását az érintettsége miatt.

A Mossack Fonseca kiszivárogtatott adatbázisának feldolgozását vezető Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint egyedül a Deutsche Bank - a legnagyobb német hitelintézet - közreműködésével több mint 400, az üzleti tevékenység elrejtésére alkalmas offshore céget alapított a Mossack Fonseca, és ezek közül 50 még mindig működik. Gyakran vette igénybe az ügyvédi iroda szolgáltatásait a Dresdner Bank, a Commerzbank és a BayernLB bajor tartományi bank is.

A Mossack Fonseca népszerűségét mutatja, hogy a hét legnagyobb német bank közül hat állt kapcsolatban a panamai ügyvédi irodával, és a 28 érintett bank több mint 1200 offshore céget alapított vagy kezelt ügyfelei számára az iroda közreműködésével.

Az iratokat feldolgozó újságírói konzorcium, az ICIJ egyik német tagja, az NDR szerint az érintett németek között vannak bankárok, ügyvédek, vállalatvezetők és hírességek. A panamai dokumentumokban feltűnik az egyik leghíresebb német magándetektív, Werner Mauss neve, és a Forma-1-es világbajnoki sorozat jelenlegi első helyezettje, Nico Rosberg, a Mercedes pilótája, aki a karibi térség egyik adóparadicsomában bejegyzett offshore cégen keresztül áll szerződésben a Daimlerrel. Ennek okait a versenyző és a Daimler nem kívánta megmagyarázni a televízió érdeklődésére.

A német politikában a leleplezések nyomán felerősödtek az adókerülés és a pénzmosás elleni szigorú fellépést sürgető hangok. Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter azt mondta, hogy be kell tiltani az összes olyan alapítványi és gazdasági társasági formát, amely átláthatatlan tulajdonosi szerkezetet eredményez.

A brit Munkáspárt vezetője szerint a kormánynak közvetlen ellenőrzése alá kell vonnia a brit korona karibi függő területeit, ha azok nem hajlandók betartani a brit adójogszabályokat. A panamai iratokból kiderül, hogy a panamai cég egyedül a Brit Virgin-szigeteken több mint százezer titkos hátterű vállalatot jegyzett be.

A Munkáspárt közleménye szerint vizsgálatot kell indítani és annak ki kell terjednie arra is, hogy David Cameron kormányfő családjának vannak-e vagy voltak-e anyagi érdekeltségei a kormányfő néhai édesapjának offshore cégében.

Cameron is gondban?

Az orosz főügyészség ellenőrizni fogja az állítólag offshore cégekkel és számlákkal rendelkező orosz állampolgárokról és jogi személyekről a sajtóban megjelentetett adatokat - jelentette ki kedden Moszkvában Alekszandr Kurennoj, a hatóság szóvivője. Az ellenőrzés célja alapvetően annak megállapítása lesz, hogy az érintett orosz természetes és jogi személyek cselekedetei összhangban álltak-e az orosz és a nemzetközi joggal, valamint Oroszországnak a korrupció és a pénzmosás elleni harc ügyében vállalt nemzetközi kötelezettségeivel.

"Az offshore számlák birtoklása legális és a vállalkozók semmilyen törvényt sem sértenek meg azáltal, ha offshore számlákat és cégeket használnak" - mondta keddi sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov. A Kreml szóvivője ismét arról beszélt, hogy a "Putyin-fóbia bacilusa" sokakat "megfertőzött" Nyugaton. Rámutatott, hogy a "panamai iratok" alapvetően más országok államfőivel és kormányaival foglalkoznak, a nemzetközi sajtó figyelme szerinte mégis Oroszországra és annak elnökére összpontosult. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiszivárogtatott dokumentumokban Vlagyimir Putyin elnökről említés sem esik.

A Global Times című angol nyelvű kínai napilap azt írta, hogy befolyásos hatalom áll az offshore-botrányt kirobbantó panamai iratok kiszivárogtatása mögött. Az újság a nyugati médiát cinkossággal vádolta a "leleplezésekben".

A kínai lap szerkesztőségi cikke egy szóval nem tesz említést arról, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok szerint jelenlegi, illetve volt kínai vezetők hozzátartozói is érintettek az offshore ügyletekben. Mindközben kínai informatikusok hada dolgozik azon, hogy a kínai vezetők állítólagos érintettségéről szóló hírek ne juthassanak el Kínába.

A listán szerepel az egykori miniszterelnök, Li Peng lánya, a népfront volt országos elnökének, Csia Csin-lingnek az unokája, valamint az éppen korrupciós ügyek miatt életfogytig tartó börtönbüntetését töltő volt csungkingi párttitkárhoz, Po Hszi-lajhoz köthető személy is. A BBC a jelenlegi politikai csúcsvezetés további két tagjának, Csang Kao-linek és Liu Jün-sannak rokonait is azonosította a panamai listán.

Az ukrán pénzügyi felügyelet ellenőrzi, valóban vannak-e offshore vállalatai Petro Porosenko elnöknek - jelentette be Roman Naszirov, a felügyelet elnöke. Közölte, hogy erre ő maga adott utasítást a magánszemélyek ellenőrzésével foglalkozó osztálynak, további részletekbe azonban nem bocsátkozott. Az ukrán korrupcióellenes iroda hétfőn közölte, hogy nem vizsgálja Porosenko befektetéseit, mert az államfőre nem terjed ki hatásköre, a főügyészség pedig azt mondta, hogy "nem lát bűncselekményt" az ő tevékenységében.

Lemondott az izlandi miniszterelnök, mert kiderült, hogy érintett - feleségével együtt - a panamai offshore cégek körüli botrányban - adta hírül a kormánypárt helyettes elnöke, Sigurdur Ingi Johannsson kedden délután. A kormányfő, Sigmundur David Gunnlaugsson pár órával korábban a parlament feloszlatását kérte, felvetését azonban Ólafur Ragnar Grímsson izlandi államfő elutasította. Előzőleg, hétfőn példátlanul nagy tömeg, több mint tízezer izlandi tüntetett a főváros, Reykjavík központjában Gunnlaugsson lemondását követelve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: