2011-01-03 10:29:09• hírek • Szatmár.ro

Részleges napfogyatkozás Romániában

Nem mindennapi égi jelenséggel veszi kezdetét a 2011-es év. Január 4-én ugyanis az elmúlt évek legnagyobb részleges napfogyatkozását csodálhatjuk meg, amennyiben az időjárási körülmények is lehetővé teszik.

Részleges napfogyatkozáskor a Hold teljes árnyéka egyáltalán nem vetül a Földre, csak az úgynevezett félárnyék érinti azt. A Földnek egyetlen pontján sem látható ilyenkor a Hold úgy, hogy teljesen eltakarja a Napot. A részleges napfogyatkozások csak nagy takarás esetén vehetők észre szabad szemmel. Január 4-én a Hold, a Nap mintegy 80-85 százalékát fogja eltakarni. A meteorológiai előrejelzésekből kifolyólag azonban a holnapi nap folyamán felhős ég várható. A napfogyatkozás 9 óra 9 perckor veszi kezdetét úgy, hogy a Hol a Nap korongjának jobb felső részét kezdi el takarni. A maximumidőpont 10 óra 35 percre várható, 12 órára pedig a két égitest korongjai már szétválnak.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a napfogyatkozást senki se kísérje szabad szemmel vagy távcsővel figyelemmel, ez ugyanis szemkárosodást idéz elő. Európán kívül kisebb fokú napfogyatkozás Közel-Kelet, Közép-Ázsia és Észak-Afrika térségében figyelhető meg.

2011-ben még három részleges napfogyatkozás lesz június 1-én, július 1-én, és november 25-én, ezeket azonban Romániából nem lehet látni. A 2011-ben bekövetkező két holdfogyatkozást - júniu15. és december 10.- azonban Európából is figyelemmel lehet kísérni. A legközelebbi, Romániából is jól megfigyelhető részleges napfogyatkozásig 2015 március 20-ig kell várni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: