2014-12-12 16:27:19• hírek • MTI

Részleges elmarasztalás a MOGYE plágiummal vádolt vezetői ügyében

Az oktatásügyi tárca illetékes szaktestülete megállapította, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetői plagizált, vagy a tudományos közlés etikai normáit nem teljesítő dolgozatok társszerzőiként voltak feltüntetve az egyetem szaklapjában, de rögzítette, hogy a vétket a dolgozatok szerzői követték el, akik az egyetem vezetőit megkérdezésük nélkül tüntették fel társszerzőként.

A MOGYE-n belüli plágiumügyekről a Krónika napilap közölt írást pénteki számában. A cikk szerint a minisztériumi szaktestület azt követően közölte az ügyről 2012 szeptemberében készített jelentését a plágium tényét jelző, és a bizonyítékokat is összegyűjtő Hantz Péter fizikussal, hogy utóbbi a közelmúltban jogerősen pert nyert a tárca és a szaktestület ellen.

Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke azt jelezte a bizottságnak, hogy Constantin Copotoiu volt rektor, (jelenleg a MOGYE szenátusának az elnöke), az egyetem tudományos rektorhelyettese, Klara Branzaniuc, valamint az általános orvosi kar dékánja, Leonard Azamfirei (jelenleg a MOGYE rektora) vezetésével az egyetem kutatói olyan orvosi szakcikkeket írtak és közöltek az egyetem angol nyelvű szakfolyóiratában, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolata. A BKB megkereste az eredeti cikkek holland és angol szerzőit, akik megerősítették a plágium tényét és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyakorlat ellen.

A szakbizottság a feljelentett vezetők közül csak Klara Branzaniucot részesítette írásos megrovásban. Javasolta az egyetem angol nyelvű tudományos lapjának, az Acta Medica Marisiensisnek a tudományos átvilágítását. Azt kérte ugyanakkor, hogy valamennyi tudományos dolgozat közlése előtt vizsgálják meg a dolgozatot plágiumkereső programokkal, és senkinek a nevét ne tüntessék fel szerzőként a beleegyezése nélkül.

Hantz Péter a Krónikának úgy vélekedett, hajthatatlansága kényszerítette állásfoglalásra a szaktestületet. „Amikor a bukaresti illetékesek is rájöttek, hogy nem kukoricázok, egyből készségesek lettek, válaszoltak, és megbüntették a plagizálókat. Csakhogy nem mondtam le a már folyamatban lévő perről, amit meg is nyertem" - fogalmazott a Svájcban kutató fizikus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: