2011-09-07 20:17:19• hírek • Póti Orsolya

Részben megújul a Várdomb utcai zsinagóga

A Várdomb utcai zsinagóga egykor egyike a volt huszonnyolc szatmári zsinagógának, azonban ma már csak az egyetlen zsidó templom Szatmárnémetiben. Ezt és a mellette álló imaházat, a „kiszsinagógát" készül felújítani a Szatmári Zsidó Hitközség a közeljövőben.

A műemlék-épületnek számon tartott zsinagógákat csak részben restaurálják, ugyanis óriási összegbe kerülne ezek teljes felújítása. Úgymond elvégzik az épületek konzerválását.

A nagyzsinagóga 1891-ben épült a nagyváradi ortodox zsinagóga tervrajzai szerint. A százhúsz éve álló épületben ugyanazokat a jeleket észlejük, mint egy évvel ezelőtt a Kálvária templomban: az épület lassan süllyed, repedezik az alapzat és szivárog a talajvíz a padlólemezek között. Ez a süllyedés a homokos talajnak tudható be, valamint annak, hogy felépítése idején nem történt meg az alapzat lebetonozása. Szerencsére a zsinagóga falai masszívak, így ezek nem sínylik meg a süllyedést.

Az épület konzerválását az Országos Zsidó Hitközség támogatja. A felajánlott összeg nem csak az alapzat megerősítését fedezi, hanem a tornyok restaurálására, a zsidó múzeum kialakítására, valamint a női karzat és a belső tér rendbetételére is futja - mondta el Décsei Miklós, a Szatmári Zsidó Hitközség elnöke a Szatmár.ro-nak.



Eddig sikerült lebetonozni a zsinagóga előterének az alapját, illetve a női karzat egy részét is elkerítették és felújították: itt kap majd helyet a zsidó múzeum, amely főként a szatmári zsidók történelmét tárja majd a látogatók el.

A munkálatokat először a tornyok felújításával, illetve a tetőszerkezet javításával folytatják, majd nekilátnak a belső tér kiürítésének, a padlózat felszedésének, majd a betonlapok lerakásának. Ezt követően újra berendezik a belső teret, leteszik az eredeti padlózatot és a hiányzó padokat is kipótolják a karzatban lévőkkel. Új belső villamoshálózatot nem tudnak kialakítani, mert bonyolult eljárás lenne és sok pénzbe kerülne.

Décsei elmondta: nemrég a kiszsinagóga felújítására is pályázatot tettek le. Amennyiben ezt megnyerik, az 1927-ben épült 300 férőhelyes imaház tetőszerkezete kerül teljes felújításra.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: