2019-07-25 10:58:48• hírek • Nagy Tímea

Részben már állnak a spirituális központ falai az egykori nyári színház helyén

Nagy erőkkel dolgoznak a székesegyház mögötti területen. Már körvonalazódik az épület formája, melyet egy 2 évvel ezelőtti közlemény szerint ez év második felében adtak volna át. A határidőt a kivitelezés kezdetekor módosították.

A nyári színház több mint ezer négyzetméteres telkére a Szatmári Római Katolikus Püspökség, mert az intézmény tulajdonában áll, egy spirituális központ létrehozását irányozta elő még 2017-ben. A Szatmár.ro 2017. augusztus végi cikkében a következők álltak a beruházással projekttel kapcsolatban:

 

 

„A beruházó reményei szerint 2018 tavaszán kezdődhet el az építkezés és 2019 második felében át is lehet majd adni azt az épületet, amely egyfajta spirituális központként vallási és világi rendezvényeknek, konferenciáknak, kiállításoknak adhat otthon. Minderről Iuoras Violeta építészmérnök beszélt kedd délben (2017.08.29.) a polgármesteri hivatalban megtartott közvitán.

 

Ezen elhangzott, hogy a székesegyház mögötti területen, ahol hajdanán még a nyári színház működött, 1200 négyzetméteres épületet húzna fel a területet birtokló püspökség. A beruházás megvalósításához azonban előbb a városi tanácsnak el kell fogadnia a szükséges a területrendezési tervet (PUZ). … A körülötte lévő területen pedig parkolót és zöldövezetet alakítanak majd ki.”

 

 

A tervet 2018. januárjában el is fogadta a városi tanács. „A már elkészült tervek szerint az épület két emeletes lesz és két irányból is meg lehet majd közelíteni: az egykori Széchenyi utca és az Iskolaköz utca felől is. A beépített terület nagysága 4392 négyzetméter, a parkolók számára 1351 négyzetmétert tartanak fent, a dekoratív céllal készülő zöldterületnek pedig 1014-et.  A tervek szerint az épület illeszkedni fog a régi központ arculatába. A központ különféle vallási és világi rendezvényeknek adhat a jövőben otthont, emellett konferenciákat és kiállításokat is lehet majd itt szervezni.” - adtuk közzé a tanácsülést követő cikkünkben (2018.01.25.).

 

Az építkezéshez még abban az évben hozzá is láttak, de az eredeti átadási dátum tolódni látszik, hiszen 2019 júliusában járunk, s még csak a külső falak állnak. Ami azt illeti, nagy erőkkel folyik a munka, s a Szatmári Római Katolikus Püspökség március 21-i közleménye szerint az intézmény „felújítási és építkezési munkálatai az ütemtervnek megfelelően haladnak”.

 

 

A munkaterület kapujára kifüggesztett táblán, a 2017-es tervekhez képest, már 2023-as átadási dátum szerepel. A határidő mintegy négy évvel hosszabb lett. A hirdetmény szerint a kivitelezésre 60 hónap, azaz 5 év áll rendelkezésre, a hivatalos 2018.05.15-i kezdő dátumtól számítva.

 

Az átadás dátuma talán nem is fontos annyira. Városszerte találkozunk félkész, csonka, beton csontvázként éktelenkedő építményekkel, melyeket a privát szektor csődbe ment képviselői hagytak emlékként maguk után. Egy befejezetlenül hagyott magánberuházásoktól hemzsegő megyeszékhely lakóinként örüljünk, hogy bizonyosan megvalósuló tervek szemtanúi lehetünk.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: