2014-06-28 08:46:09• hírek • MTI

Restaurálni kell Pompeji városát

Szponzorok segítségét sürgette Pompeji restaurálásához Dario Franceschini olasz kulturális miniszter pénteken, aki azután látogatott az ókori ásatásokra, hogy újabb épület, ezúttal egy üzlethelyiség falai omlottak le.

Massimo Osanna, a pompeji régészeti felügyelőség vezetője enyhe kárról beszélt. Ugyanakkor hozzátette, hogy a közel kétezer éves ásatásokon "minden lehulló kő figyelmeztető jelzésnek számít".
A csütörtökön történt omlások másnapján tett látogatást Pompejiben Dario Franceschini. A kulturális miniszter számos olasz és külföldi televízió kameráinak kíséretében ment az ásatásokra annak bemutatására, hogy "Pompeji gyönyörű hely és nincsen pusztulásra ítélve".

Franceschini elmondta, hogy Pompejinek magánbefektetőkre van szüksége. Az olasz kulturális tárca vezetője megjegyezte, hogy az Európai Uniótól kapott 105 millió eurós támogatás, amelyet Olaszországnak 2015 végéig kell felhasználnia a régészeti terület helyreállítására, csak első lépésnek számít, és további támogatást kell találni az ókori város megőrzésére. 

A pompeji ásatások 66 hektárt fednek le. Ekkora területen folyamatos munkára van szükség, Pompejiben örökös szabad ég alatti restaurálást kell végezni - fogalmazott Franceschini.
A miniszter bejelentette, hogy a következő hetekben 33 új őrt vesznek fel az ásatásokra a gyakori lopások elkerülésére.

A Pompejiben dolgozó régészek és őrök szakszervezetei másképp látják a helyzetet, szerintük a gazda nélküli Pompeji teljesen magára van hagyva. A miniszter válaszában elítélte a Pompejiben gyakori szakszervezeti sztrájkokat, amelyek miatt az egész világból érkező turisták nem tudnak bejutni az ásatásokra.

Pompeji városa

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: