2012-01-21 16:29:56• hírek • MTI/Krónika

Restaurálnák a gyulafehérvári székesegyházat

Újabb restaurálási munkálatokat tervez elvégezni az idén a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a helyi Szent Mihály székesegyházban és annak környékén.

Szász János, a főegyházmegye gazdasági igazgatója  szerint tavaly az érseki palota homlokzatát, valamint a XVIII. században átalakított szentély külsejét és belsejét újították fel.

A román kulturális minisztérium által finanszírozott tavalyi munkálatok a helyreállítási folyamat második szakaszát jelentik, hiszen korábban a déli torony és a Lázói-kápolna kőrestaurálási munkálatait végezték el.

Az idén a déli torony belső felújítását, a déli homlokzat és a déli fejedelmi kapu restaurálását szeretnék elvégezni. A toronyban a tervek szerint kiállítóteret alakítanak ki, az építményt pedig teljes egészében megnyitják a turisták számára.

Ezeket a munkálatokat is a román kulturális minisztérium támogatásával végeznék el, de a magyar kormány részéről is érkezett ígéret a finanszírozásra. Emellett a hívek adományaira is számítanak.

Szász János szerint a munkálatokat még az idén be szeretnék fejezni, hogy a következő évekre a Szent Anna-kápolna restaurálása és a székesegyház külső részeinek korszerűsítése maradjon hátra.

A gyulafehérvári római katolikus székesegyház restaurálása Erdély egyik legnagyobb magyar műemlék-felújítási programja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: