2014-02-04 15:15:43• hírek • Kocsis Zoltán

Végre – kezdődik az Iparosotthon felújítása!

Időközben 2013 novemberében a városi tanács úgy döntött: 547.000 euró fejében megvásárolja az épületet. Ez az összeg információnk szerint egyharmada annak, amit a tulajdonosok eredetileg kértek érte.

Gerendák, deszkák, vasszerkezet, kalapács, fűrész - na meg munkások. Kedd délelőtt ezek jelentek meg Szatmárnémeti egyik legpatinásabb műemléképülete, az Iparosotthon előtt. Ez nem jelent mást, mint hogy két évvel a pályázat elindítása után végre kezdődik az évszázados épület felújítása.

Első lépésként egyfajta „technikai alagút" készül el, ami arra hivatott, hogy a járdán közlekedő gyalogosokat ne zavarja az elkerülhetetlennél jobban a fejük fölött zajló munka. Azaz a vakolat, a malter, a festék ne hulljon rájuk. Ezt követően elkezdődik a felújítás - kívül és belül. A munkálatok nem csak egyszerű tatarozást jelentenek. Kicserélik a fűtés-, villany- és vízhálózatot, megfigyelő- és riasztórendszert építenek be, és egy 300 fős konferenciatermet alakítanak ki. Az elképzelések szerint a felújítás után egyfajta képzési központ működik majd az épületben vállalkozók számára.

Az Iparosotthont 1911-ben építették a szatmárnémeti iparosok. Eklektikus stílusú, azaz klasszicista és szecessziós elemek ötvözete található meg benne, és Tóásó Pál budapesti építész tervei alapján készült. Az épület alapterülete 2900 négyzetméter, ebből 2100 a hasznosítható felület. Egy alagsor, egy földszint és két fél emelet alkotja. Azért fél emelet, mert az egykori moziterem magában foglalja az első és a második emeletet is.

Az iparosok egykor könyvtárat, játék- és biliárdtermet, előadótermet létesítettek benne - ez utóbbiból lett később a mozi. A kommunista rezsim ugyanis államosította az ingatlant és mozit működtetett benne. Ezért ismerik az épületet a szatmáriak a Popular-moziként. Bár a "nép mozija" megnevezés elé már lassan két évtizede oda kívánkozik az egykori jelző. A rendszerváltás után valamilyen módon az Urania 2005 Szövetség tulajdonába került az épület, amely egyes részeit kiadta bérbe kereskedelmi társaságok számára (volt ott üzlet, internetkávézó...). A szövetség azonban sem belakni nem tudta, karban tartani pedig még annyira sem.

Az épület megmentésének ötlete először 2011 tavaszán merült fel, amikor Ilyés Gyula akkori polgármester felvetette az ötletet: a városnak meg kellene vennie az épületet. A városi tanács speciális bizottsága megvizsgálta, majd elvetette az eshetőséget. Szűk egy évvel később, 2012 januárban kapott azonban még egy esélyt az ingatlan. És főleg Szatmárnémeti. Nyíregyházával közösen sikerült megpályázni egy 1,9 millió eurós támogatást, melyből 1,1 millió euró jut az Iparosotthon, 0,8 millió euró egy nyíregyházi épület restaurálására. A kivitelezési szerződéseket 2013 október 22-én írta alá a szatmárnémeti Silcomprest, a csíkszeredai Harbau és a kolozsvári K&K trió alkotta konzorcium. A tervek szerint a kivitelezési munkálatok 2014 elején kezdődnek és az év végére kell elkészülniük.

Az Iparosotthon megmenekülése a jelek szerint tehát célegyesben van, így méltán remélhetjük, hogy unokáink is látni fogják - ráadásul igazi pompájában. Szatmárnémetiben azonban nagyon sok olyan történelmi épület van, amelynek hasonló sikersztorira lenne szüksége - hogy ne menjünk messze, az Iparosotthon közvetlen közelében az „Atlaszos ház". Az RMDSZ javaslatára belekerült Szatmárnémeti költségvetésébe egy olyan pont, amely anyagi hátteret biztosíthat a felújításra váró történelmi épületek felleltározására, a tervek elkészítésére. A 146-os törvény ugyanis immár lehetővé teszi a történelmi épületek tatarozásának közpénzből való finanszírozását.

Várjuk tehát a folytatást. Remélhetőleg lesz is folyt. köv.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: