2010-03-20 20:04:03• hírek • MTI

Restaurálják az Akropolisz környékét

Athénban az ókori emlékmű-együttes felújításra kerül. Az athéni Akropolisz lábánál hamarosan az egyetlen fennmaradt ókori városnegyedben is barangolhatnak a látogatók.

A félhektárnyi terület, amely részben a tavaly nyáron megnyílt Akropolisz-múzeum alapzatához tartozik, két út nyomvonalából áll sorházakban épült lakások, fürdőszobák, illemhelyek és műhelyek maradványaival. Az építmények a Kr.e. V. század és a Kr.u. VII. század közötti időszakból származnak. A fellegvár ókori környezetét mostanáig csak az új múzeum üvegpadlóján keresztül lehetett látni.

Ez az egyetlen terület, amelyen "az ókori, hétköznapi Athén egy része megmaradt" - mondta Lina Mendoni, a görög kulturális minisztérium főtitkára. A piactérig, az agóráig bezárólag minden lakó- és kézművesnegyed elpusztult az évszázadok alatt, helyükön napjainkban többemeletes házak magasodnak.

A restaurálási munkálatok őszig is elhúzódnak, mert nagyon sérülékeny kövekből és falakból álló labirintust kell helyreállítani. Az Akropolisz-múzeum látogatói ezután speciálisan megépített folyosókon és kis hidakon sétálhatnak az utcákon és térhetnek be a korabeli házakba.

A 25 ezer négyzetkilométeres, háromemeletes, pompás múzeumban 1,7 millió ember fordult meg tavaly júniusi megnyitása óta Athén történelmi belvárosában, az Akropolisz lábánál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: