2015-12-28 14:35:28• hírek • Szatmár.ro

Reptér-felújítás - a megyei tanácsnál a projekt meghosszabbításában bíznak

Hétfőn tartották meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér felújításáról szóló projekt zárókonferenciáját. Mivel itt az év vége, ezt muszáj volt megtartani, annak ellenére, hogy a munkálatok távolról sem fejeződtek be. A Szatmár Megyei Tanácsnál arra számítanak, hogy sok más romániai EU-s projekttel együtt ennek a határidejét is meghosszabbítják.

Elvileg lezárult a Szatmár Megyei Tanács EU-támogatásos projektje, amely Szatmárnémeti repülőterének modernizálását célozta. A 2015-ös év vége rengeteg projekt végét jelenti, ez esetben is kénytelenek voltak a lebonyolításon dolgozók megtartani a zárókonferenciát. Annak ellenére, hogy a munka távolról sem készült el - sok más nagyszabású romániai projekthez hasonlóan!

Nagyjából lehetetlen is volt befejezni a felújítást az év végéig, hiszen a finanszírozási szerződést csak október elején írták alá - így a kivitelezőknek nagyjából három hónapjuk volt arra, hogy elvégezzék a munkát.

Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a projektzárón elmondta: a repülőtér rehabilitálásának terveit már 2011-ben kezdték készíteni, hogy a támogatásra való lehetőség megtalálásakor azonnal lépni tudjanak. Az európai alapok minisztere aztán 2015 októberében írta alá Szatmárnémetiben a támogatásról szóló szerződést és a munka megkezdődhetett. Szerencse, hogy a Szatmár Megyei Tanács már az aláírást megelőzően befejezte a munkálatok elvégzéséről szóló közbeszerzési eljárást, így ezzel már nem veszítettek időt.

Stef elmondta: a 66 millió lejes projektből a rendelkezésre álló összeg 41 százakékát sikerült felhasználni az év végéig, a vissza nem térítendő támogatásnak ez több mint 50 százalékát jelenti. "A kivitelező cég mindent megtett, hogy jól haladjon a munkával, ám az időjárás sem volt mindig megfelelő" - magyarázta Stef.

A Szatmár Megyei Tanács abban bízik, hogy számos más, be nem fejezett romániai projekttel egyetemben az EU-tól haladékot kapnak a befejezésre. Ha ez így történne, akkor 2016 júniusának a végéig kellene befejeződnie a repülőtér felújításának, az Európai Unió pedig a 2014-2020-as pályázati alapokból biztosítaná az ehhez szükséges forrást.

"Köszönöm a Ponta-kormánynak, hogy támogatták a munkálatok megkezdését, remélem, hogy a Ciolos-kormánynak is köszönetet mondhatok majd, hogy segítenek a repülőtér modernizálásának az elvégzésében" - mondta a tanácselnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: