2018-09-01 09:26:47• hírek • Szatmár.ro

Rengeteg az üres iskolapad a szakközépiskolákban. Hol vannak a gyerekek?

Elrepült a vakáció, nyakunkon a tanévkezdés. Alig másfél héten belül több ezer diák kezdi meg tanulmányait valamelyik oktatási intézményben, általános iskolában, líceumban, gimnáziumban és persze szakközépiskolában.

Úgy tűnik, utóbbiakban komoly tanulóhiánnyal küzdenek. Mi lehet ennek az oka? Ha figyelembe vesszük azt, hogy a szakközépiskolát elvégző diákok számára szinte garantált az elhelyezkedés a munkaerőpiacon, jogosan merül fel a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy országos szinten mintegy 22.000 szabad hely maradt? Szatmár megyére vetítve ez azt jelenti, 514 diáknak lenne lehetősége ilyen intézményekben továbbtanulni.


Megfontolandó egyébként, milyen pályát szánunk gyermekünknek, mert ha szakközépiskola mellett tesszük le a voksunkat, amellett, hogy az európai elvárásoknak megfelelő szintű szakoktatást választjuk, lehetőséget biztosítunk a fiataloknak arra, hogy célirányosan haladhassanak egy jó karrier felé.


Érdemes tudni azt is, hogy több vállalat is aktív szerepet vállal abban, hogy a szorgalmas, jó tanulmányi eredményeket felmutató diákokat ösztöndíjjal jutalmazzák. Jó példa erre megyénkből például Nagykároly, ahol két cég is havi 200 lej támogatással ösztönzi a tanulókat arra, hogy még jobban teljesítsenek.


Úgy tűnik azonban, a diákok mégsem lelkesednek eléggé a szakirányú képzések iránt, mivel gyengébb vizsgaeredményekkel is könnyebb beiratkozni egy líceumba, semmint megfelelő minősítést szerezni ahhoz, hogy felvételt lehessen nyerni egy szakközépiskolába.


Calin Durla Szatmár megyei főtanfelügyelő szerint a szülők egyértelműen azt szeretnék, hogy a gyerekek magasabb egzisztenciális szintet érjenek el a jövőben, és könnyebben biztosíthassák a megélhetésüket, ezért irányítanák őket szívesen a szakképzés felé.


Hogy mi lenne a tényleges megoldás arra, hogy a diákok érdeklődését felkeltsék a szakirányú továbbképzések és a szakoktatás iránt, egyelőre vitás, az viszont biztos, hogy a munkaadók, az oktatók és az oktatásért felelős hivatalok együttműködése nélkül nem lehet majd elég hatékonyan orvosolni a problémát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: