2011-11-09 18:00:49• hírek • Kocsis Zoltán

Rendőrségi átszervezés: furcsán értelmezett hatékonyság!

Constantin Talos és Radu Giurca
Constantin Talos és Radu Giurca

Románián az elmúlt években nagy átszervezési hullám vonult keresztül, mely a kormány jóvoltából elsősorban a közintézményeket érintette. Nem képezhetett kivételt ez alól a rendőrség sem, amelynek vezetői elégedetten nyugtázzák a következményeket. Pedig megnőtt mind a bűncselekmények száma, mind pedig a költségek értéke.

Országszerte átalakultak idén nyáron a rendőrség területi egységei, hisz augusztus 22.-től a községi rendőrőrsök helyét a körzeti rendőrségek vették át. Ez Szatmár megye esetében konkrétan azt jelenti, hogy a korábbi 59 őrs helyett kilenc körzeti rendőrség jött létre Szatmárnémeti, Kisgérce, Avasfelsőfalu, Sárközújlak, Szamosborhíd, Krasznabéltek, Tasnád, Mezőpetri és Nagykároly központtal, míg Bogdándon, Hadadon és Csaholyban megmaradtak a rendőrőrsök.

Ami az átalakítás következményeit illeti, azok finoman szólva is ellentmondásosak. Szerda délután sajtótájékoztató keretein belül Radu Giurca prefektus és Constantin Talos, a Szatmár Megyei Rendprség főparancsnoka pozitívan értékelte a változásokat és hatékonyabbnak nevezte a rendőrség működését. A számok azonban nem pontosan ezt mutatják!
Szeptemberben és októberben ugyanis jelentős mértékben megnőtt a bejelentett bűncselekmények száma Szatmár megyében. Az átalakítás utáni első hónapban 15,03%-al emelkedett meg a bűncselekmények száma az előző esztendő szeptemberéhez képest: akkor 268 bűncselekményt regisztráltak, idén pedig 309-et. Októberben pedig még nagyobb arányú a változás, hisz 257-ről 306-ra emelkedett a bűncselekmények száma, ami 19%-os növekedést jelent.

Talos mindezt azzal magyarázta, hogy az új rendszernek köszönhetően a rendőrök napi 24 órát töltenek terepen, ennek következtében pedig az emberek bizalma megnőtt, így több bűncselekményt jelentenek be. Még akkor is, ha egy-egy kiszállás a nagy távolságok és a szegényes infrastruktúra miatt akár egy órába is kerülhet.

Még ha a fenti, némileg faramuci logikát el is lehet fogadni, nehéz hatékonyságról beszélni akkor, amikor az üzemanyag-fogyasztás adatait hasonlítjuk össze. Júniusban, tehát még az átalakítás előtt, a megyei rendőrség összesen 5.795 liter benzint fogyasztott el. Októberben pedig már 8.520 litert!

Az persze érthető, hogy mindennek van egy ára. De a magasabb üzemanyag-költség mellett mit is kaptunk? Több bűncselekményt és magasabb kiszállási időt!

Vagy Romániában ezt jelenti a hatékonyság?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: