2013-10-02 15:36:15• hírek • Kocsis Zoltán

Rendőrség támogatásáért bírságolná az önkormányzatokat a Számvevőszék

Szatmár megye legtöbb községe komoly büntetést fizethet azért, mert pénzt áldozott a közbiztonság javítására és a rendőrség támogatására - legalábbis ezzel fenyegetőzik a Számvevőszék. A Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) viszont el szeretné érni, hogy ez a bevett szokás, egyéb megyékhez hasonlóan, Szatmáron se okozzon gondot az önkormányzatoknak.

A legtöbb szatmári község négy, öt, hat faluból áll, éjjeli őr viszont jó, ha kettő van. Ilyen körülmények között a közrend és közbiztonság fenntartása teljes mértékben a rendőrség feladata. Mivel esetükben is meg van határozva, havonta mennyi üzemanyagot használhatnak, évek óta működik a rendszer, mely szerint az önkormányzatok hozzájárulnak a járőrözés költségeihez. A helyi rendőrőrs kérésére nagy átlagban havi 50 liter benzinnyi üzemanyagot biztosít az adott polgármesteri hivatal, amit helyi tanácsi határozattal hagy jóvá.

A Számvevőszék azonban mindezt immár évek óta nem nézi jó szemmel. „Mindez jórészt értelmezési probléma", nyilatkozta megkeresésünkre Kovács Máté, a Szatmár megyei ATOP tagja. „Voltak évek, amikor ezt szóvá tették, voltak, amikor nem. Szatmár megyében például nem minden önkormányzatnak rótták fel", tette hozzá az megyei tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke.

„Nem látom, hol itt a probléma. Miért baj az, ha az önkormányzatok saját közbiztonságukra pénzt áldoznak. Ráadásul nem minden megyében okoz ez problémát", magyarázta Kovács. A tanácsos elmondta, az ATOP igyekszik mihamarabb kidolgozni egy olyan keretszerződést, amely kiküszöbölné ezt a problémát. Ilyen keretszerződés Románia több megyéjében is létezik.

A tét nem kicsi, hisz a Számvevőszék azt követeli, büntetésként az önkormányzatok visszamenőleg is fizessék be a rendőrségnek adott pénzt - ami egyszerű számítások szerint havi 300 lej körül van. Van olyan község, ilyen például Érendréd, amely a Számvevőszék akadékoskodása miatt immár évek óta nem támogatja a rendőrséget - igaz, a bűncselekmények száma is nagyobb azóta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: