2011-06-22 09:29:34• hírek • MTI/Krónika

Rendőrség: nem etnikai alapú volt a verés

Fótó: Krónika.ro/Gyergyai Csaba
Fótó: Krónika.ro/Gyergyai Csaba

Nem etnikai incidensnek, hanem rongálásnak, ütlegelésnek, rablásnak és közerkölcs elleni vétségnek tekinti a gyulafehérvári rendőrség a római katolikus teológiai intézet magyar rektorának bántalmazását - írta a Krónika.

Az erdélyi napilap is beszámolt arról, hogy román huligánok szombaton este baseballütővel megverték Oláh Zoltánt, a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorát. A lap szerint az intézményvezetőt egyértelműen magyarsága miatt bántalmazták.

Oláh Zoltán a Krónikának elmondta: szombaton éjszaka három román nemzetiségű fiatal kövekkel dobálta a római katolikus egyház épületeit. Összesen hat ingatlan, a szeminárium, a gimnázium, a rektori és alkalmazotti lakások ablakát törték be. Amikor a rektor észlelte a huliganizmust, riasztotta a rendőrséget, majd megpróbálta lefényképezni az elkövetőket.
Az utcában a felújítások miatt nem volt villany, ezért közelebb kellett mennie, hogy lencsevégre kapja őket. Az egyik román fiatal azonban ekkor odarohant Oláh Zoltánhoz, hogy elvegye a fényképezőgépet. Dulakodni kezdtek, mire a másik két garázdálkodó is ott termett, az egyikük pedig baseballütővel hátba, majd fejbe ütötte az intézmény rektorát, aki eszméletét veszítette. A teológia egyik alkalmazottjának férje sietett a földön heverő Oláh Zoltán segítségére, de őt is leütötték, majd a földön tovább rugdosták.

Luminita Rac, a gyulafehérvári kapitányság szóvivője a lapnak elmondta: a rendőrség azonnal a helyszínre sietett, az egyik gyanúsítottat a helyszínen elfogták, a másik kettő elszaladt, de később őket is azonosították. Mindhárom elkövető gyulafehérvári.

A nyomozás során a rendőrség azt állapította meg, hogy egy klubból távoztak ittasan, betörték az ablakokat, bántalmaztak két férfit és eltulajdonították az 1800 lej értékű fényképezőgépet. A rendőrség rongálás, ütlegelés, rablás és közerkölcs elleni vétség miatt javasolta előzetes letartóztatásukat.

A Fehér megyei főfelügyelő szerint azonban nem nevezhető magyarellenes cselekedetnek a garázdálkodás, ugyanis az elkövetők nem írtak ki semmilyen sértő feliratot, és a magyarsághoz kapcsolódó szimbólumokat sem gyaláztak meg.
Az ügyészség azonban nem vette őrizetbe a fiatalokat, így az elkövetők szabadlábon védekezhetnek, de megtiltották nekik, hogy elhagyják az országot. Oláh Zoltán a lapnak elmondta, hogy elégedett a rendőrség hatékonyságával, gyorsan kézre kerítették az elkövetőket.

A Krónika Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét is idézi, aki kifejezte reményét, hogy a hatóságok példásan megbüntetik a rektor bántalmazóit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: