2011-05-12 16:02:05• hírek • Szatmár.ro

Rendőrök kerülhetnek utcára

Sztrájkolnak jövő héten a rendőrök, mert nem értenek egyet a belügyminisztérium által tervezett elbocsátásokkal. A szatmári rendfenntartók is csatlakoznak, hiszen a megyében legkevesebb közel harminc rendőr kerülhet az utcára, annak ellenére, hogy a rendőrség létszámhiánnyal küzd.

A képviselőház elfogadta a belügyminisztérium kötelékébe tartozó alkalmazottak elbocsátásáról szóló törvénytervezetet. A jogszabály értelmében a közeljövőben 8500 személyt bocsátanának el a tárcától illetve az alárendelt intézményektől. Nem lesz ez másként Szatmárnémetiben sem, ha a végső szavazáson is átmegy a tervezet, akkor legkevesebb 26 funkció szűnik meg a megyeközpont rendőrfelügyelőségén - fejtette ki Marius Gânţă, a rendőrök érdekvédelmének képviselője a prefektúra Szociális Párbeszéd Bizottságának csütörtöki ülésén.

„Mi fog így történni az elbocsátottakkal és családjaikkal egy olyan államban, amely nem kínál egyéb alternatívákat? Mindig mindenki azt hangoztatja, hogy a közbiztonságra vigyázni kell, de az elbocsátásokat követően kiket küldenek majd az utcákra?" - tette fel a kérdést Marius Gânţă. Mint elmondta, sajnos azokat fogják leépíteni, akik feltornázták magukat a ranlétrán, tanultak és megdolgoztak a pozíciójukért.
„Bár a törvények változnak, a mentalitás marad: azokat fogják megtartani, akik különböző kiskapukon keresztül érkeztek" - magyarázta a rendőr szakszervezetis, aki hozzátette, egyelőre nem adják fel, hiszen jövő héten gyűlést tartanak a fővárosban, ahol tiltakoznak a tervezet ellen.

A tiltakozó akció május 17-én, kedden fél 10-kor kezdődik Bukarestben, a parlament előtt és a megmozdulásra több ezer embert várnak. A belügyminisztérium 18 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi, és júniusig közel 8 ezer rendőr veszítheti el az állását. A szaktárca egyébként korábban azt kérte, hogy három hónappal halasszák el az elbocsátásokat, ezt azonban elutasította a pénzügyminisztérium.

A rendőrök mellett a prefektusi gyűlésen tanügyi szakszervezetek is kifejtették nemtetszésüket az oktatói béreket és a szakszervezteket korlátozó törvények miatt.

Az ALFA Cartel Szakszervezeti Szövetség képviselői, Sorin Faur és Vasile Dârle elmondták, hogy például a tanárok fizetéséről szóló jogszabály teljes egészében megakadályozza, hogy a három évvel ezelőtt hozott, 2008/221-es számú törvény szerint 50 százalékkal emeljék a fizetésüket. Az pedig, hogy a pert nyert pedagógusok egyelőre nem kapják meg a jussukat, értelmetlenné teszi a további pereskedéseket, az elfogadott törvénykönyv áthágja a bíróságon elnyert jogaikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: