2014-03-06 09:18:49• hírek • MTI

Rendkívüli uniós csúcstalálkozóra készülnek

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli tanácskozását hívta össze csütörtökre Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Az ülés fő témája az Oroszország elleni esetleges büntetőintézkedések és az Európai Bizottság által szerdán ismertetett, Ukrajnának szánt mentőcsomag lehet.

A tagállamok külügyminiszterei hétfőn, szintén rendkívüli tanácskozásukon kinyilvánították: az Európai Unió erőteljesen elítéli, hogy az orosz fegyveres erők agressziója nyilvánvalóan megsértette Ukrajna területi egységét és szuverenitását. Az Európai Unió a külügyi tanács zárónyilatkozatában arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza katonáit állandó állomáshelyeikre, és tegyen lépéseket a konfliktus enyhítésére. Ennek hiányában az EU dönteni fog arról, milyen következményei lehetnek az orosz agressziónak az EU és Oroszország viszonyára. A zárónyilatkozat például a vízumegyeztetésekről, valamint az új partnerségi megállapodásról szóló egyeztetések felfüggesztését említi, de egyéb "célzott intézkedéseket", szankciókat sem zár ki.

A tanácskozást követően a szövegezést ismerő diplomaták úgy nyilatkoztak, hogy bár ez nincs benne feketén-fehéren a zárónyilatkozatban, a külügyminiszterek szándéka az volt, hogy a rendkívüli uniós csúcsig adnak haladékot Vlagyimir Putyinnak a krízis enyhítésére. A német kancellár szóvivője ezzel kapcsolatban szerdán úgy nyilatkozott, hogy Németország nem lát javulást a krími helyzetben.

Egy nappal a rendkívüli csúcstalálkozó előtt hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság azt a pénzügyi csomagot, amellyel Brüsszel Ukrajna stabilizációjához kíván hozzájárulni. A bizottság által ismertetett csomag révén Kijev a következő években 11 milliárd euróhoz (15 milliárd dollár) juthat hozzá, ebből 3 milliárd közvetlen uniós forrásból származó kedvezményes kölcsön és támogatás, 8 milliárd pedig az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által folyósítandó hitel. A bizottság rövid távon 610 millió eurót tud Kijev rendelkezésére bocsátani, ha az ukrán kormány megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal.

A bizottság szerdai közlése szerint az állam- és kormányfők a brüsszeli testület által összeállított csomagról is tárgyalnak majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: